Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă, că a stabilit, în cadrul unei dezbateri cu reprezentanţii a 211 sute de colegii naţionale, unele ”măsuri de reformă” care să fie introduse în viitoarea legislaţie în domeniu.
Astfel, printre propuneri se numără aceea ca ”elevii capabili de excelenţă” să poată promova doi ani de studiu într-un an şcolar, la decizia unităţii de învăţământ şi pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei.
De asemenea, una dintre modificări vizează posibilitatea ca absolvenţii clasei a VIII-a să poată fi înscrişi în clasa a IX-a fără susţinerea Evaluării Naţionale sau a concursului de admitere dacă au obţinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare sau premiile I, II sau III la competiţii internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei.
Unul dintre subiectele de dezbatere vizează posibilitatea ca acele colegii naţionale care înfiinţează clase de excelenţă să obţină statutul de ”unitate-pilot de excelenţă”, prin ordin al ministrului Educaţiei.
Procedura de acordare a acestui statut urmează să fie aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei, la propunerea Centrului Naţional de Excelenţă.
De asemenea, în unităţile-pilot de excelenţă se vor putea desfăşura activităţi suplimentare de învăţare cu elevii capabili de excelenţă.
O altă propunere vizează alocare resurselor necesare pentru organizarea activităţii de pregătire a loturilor olimpice naţionale, judeţene sau ale municipiului Bucureşti.