Mulți părinți fac eforturi pentru a-și învăța copiii să-și facă ordine în cameră, să fie responsabili și să-și facă temele. Însă există un lucru de care uită complet, spune o expertă în parenting.
Pare un lucru pe care copiii îl fac în mod natural – să fie fericiți. Și, totuși, mulți copii fericiți ajung niște adulți nefericiți. Pentru că e o diferență între a te bucura de viață când ești copil și a face asta când ești adult, arată Eva Moskowitz, fondatoarea Success Academy Charter Schools din New York, autoarea volumului „A+ Parenting: The Surprisingly Fun Guide to Raising Surprisingly Smart Kids” și mamă a trei copii.
Moskowitz are o îndelungată experiență în parenting și a depus mărturie în Congresul SUA în probleme de educație și economie. A lucrat cu lideri politici din ambele tabere, de la guvernatori și președinți la primari și membri ai legislativului din mai multe state, potrivit CNBC.
În opinia sa, mulți părinți omit să-și învețe copiii cel mai important lucru: cum să se bucure de viață.
Suntem bombardați cu un mesaj greșit
Ea a observat că în general oamenii sunt cei mai fericiți când viața lor include un anumit tip de activitate productivă și importantă. Din păcate, suntem bombardați în mod constant cu mesajul că fericirea vine din consum, subliniază ea.
"Când publicitarii ne spun 'să ne răsfățăm' cu produsele lor, încearcă să ne facă să credem că achiziționarea lucrurilor este recompensa supremă, că vom fi fericiți doar dacă ne cumpărăm cea mai tare mașină sau o casă mai mare. Cum să ripostezi? Nu-ți face un obicei din a-ți lua copilul la magazine în care să alerge de colo-colo spunând 'vreau asta' și 'vreau aia'", explică specialista.
Chiar dacă cei mici nu sunt expuși direct la multe mesaje publicitare, ar putea fi expuși la o cultură pe care această promovare a creat-o. "Prietenii lor le arată niște jucării noi incredibile pe care le-au primit și cu care se joacă săptămâna viitoare până când primesc altă jucărie, de exemplu, sau merg la o aniversare la care un prieten primește o grămadă de cadouri", arată ea.
Cei mai fericiți copii sunt cei care se bucură de experiențe
Nu-ți încuraja copilul să creadă că a avea mai multe lucruri te face mai fericit dându-i tot timpul cadouri, subliniază Moskowitz. "Ideea că îți poți arăta aprecierea pentru cineva oferindu-i un cadou este ceva drăguț, care cândva funcționa bine, dar mulți copii din zilele noastre au atâtea lucruri, încât se plictisesc repede de ele", arată ea.
Dacă e ziua ta, folosește această ocazie ca să-ți întărești propriile valori, recomandă ea. "Soțul meu, Eric, descurajează ideea cadourilor de ziua lui și în schimb le cere copiilor să-i povestească ceva ce le-a plăcut să facă în familie."
Dacă, totuși, ții la ideea unui cadou de aniversare, atunci îți poți sfătui copilul să caute un cadou cu o semnificație, de pildă, să facă o felicitare sau o prăjitură, detaliază experta americană.
"Copiii trebuie să înțeleagă că, deși banii le pot oferi oportunități pentru a fi fericiți, nu trebuie să-și piardă calea către fericire. Joacă-te cu copiii tăi pentru a le arăta cât de mult se pot distra cu un simplu joc de cărți. Construiește cu ei o căsuță în copac sau prepară o prăjitură cu ei ca să le arăți plăcerea unei activități productive. Du-i la un muzeu ca să le arăți plăcerea unei activități intelectuale", recomandă Eva Moskowitz.
Dacă îți poți învăța copilul care este valoarea acestor mici lucruri, șansele lui de a fi fericit vor crește fără măsură când va fi mai mare, este concluzia specialistei.
T.D.