Cel mai bun mod de a-ți pregăti copilul pentru a reuși în viață

Cel mai bun mod de a-ți pregăti copilul pentru a reuși în viață

Părinții nu știu mereu cum să sprijine mai bine dezvoltarea copiilor lor. Partea bună este că o mulțime de sfaturi bune pot fi canalizate către un singur obiectiv – mentalitatea potrivită, spune un profesor american de psihologie.

Când adoptăm o mentalitate propice pentru dezvoltare, credem că avem o capacitate nelimitată de a învăța. În schimb, dacă urmăm o mentalitate fixă, rigidă, considerăm că ne naștem cu anumite aptitudini și nu mai putem face mare lucru în plus.

Cu toții avem ambele tipuri de mentalitate și oscilăm între ele în funcție de situație, iar cel mai bun mod de a ajuta copiii să reușească în viață e să-i încurajăm să-și folosească mai mult mentalitatea care încurajează dezvoltarea. Cercetările arată că le poate îmbunătăți dramatic atitudinea, implicarea și performanța, subliniază Mary C. Murphy, profesor de psihologie și neuroștiințe la Indiana University și autoarea volumului "Cultures of Growth: How the New Science of Mindset Can Transform Individuals, Teams, and Organizations", într-un articol publicat de CNBC.

ADVERTISING

Ea prezintă cinci modalități prin care poți sădi mentalitatea potrivită prin care copilul să se dezvolte și să aibă succes în viață.

Dă-i exemple de perseverență

Copiii sunt uneori jenați de eșecurile și dificultățile lor, fiindcă ei cred că pentru adulți totul este ușor. Cum poveștile sunt cel mai puternic mod de a oferi lecții importante, le putem folosi pentru a le arăta că nu e cazul să-și facă griji și pentru a le transmite mentalitatea potrivită.

"Una dintre prietenele mele are o fetiță de opt ani un pic cam perfecționistă. Dacă nu primește material nou la școală imediat, se descurajează. Așa că prietena mea, care e scriitoare, i-a explicat fiicei sale că trebuie să facă mai multe schițe pentru fiecare proiect, revizuindu-și și îmbunătățindu-și constant munca. Fiica sa a fost uimită și uşurată să descopere că şi mama ei trebuie să muncească din greu", a povestit Murphy.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acest tip de exemple, de povești le arată copiilor că aproape orice merită făcut implică de obicei să tragi puțin din greu, mai ales la început.

Vorbește-i despre greșelile tale

Când adoptăm o mentalitate deschisă spre dezvoltare, nu ne temem să facem greșeli, fiindcă nu credem că acestea ne reflectă abilitățile. În schimb, privim pașii greșiți ca pe niște ocazii de a învăța.

"Am fost încântată să văd un instrument folosit de un profesor pentru a încuraja mentalitatea de dezvoltare în sala de clasă. Pe o tablă mare montată pe perete, pe care scria 'Greșelile mele preferate', fiecare elev a prezentat o greșeală pe care a făcut-o, împreună cu modul în care aceasta le-a stimulat învățarea", a povestit experta.

Oricine poate face acest exercițiu la masa din bucătărie. Roagă pe cineva să-ți spună o greșeală pe care a făcut-o recent, cum s-a simțit atunci și ce a învățat din ea. Prin astfel de discuții putem să ne acceptăm greșelile și să ne folosim de ceea ce ne învață acestea.

ADVERTISING

Arată-i copilului cât de departe a ajuns

Cei mici se concentrează de multe ori pe eșec sau pe dificultățile pe care le întâmpină în prezent și pierd din vedere reușitele din trecut. Când copilul se simte descurajat, amintește-i drumul pe care l-a parcurs până acum și cât de departe a ajuns. De exemplu: "Îți aduci aminte când îți era greu să înveți să citești? Acum citești singur un capitol întreg dintr-o carte!"

Poți să-i arăți fotografii sau înregistrări video pentru a-i arăta cum stăteau cândva lucrurile care atunci erau o provocare pentru el și care acum sunt floare la ureche. Multor copii, de la cei mici la adolescenți, le place să vadă cum arătau când erau mici și cum au crescut de-a lungul anilor. O discuție de acest gen le demonstrează și cât de mult țin părinții la ei și le consolidează încrederea în ei.

Întreabă-l unde are nevoie de sprijin

Simplul act de a te consulta cu copilul te ajută să descoperi dacă există un domeniu în care are nevoie de sprijin sau asistență suplimentară, fie că e vorba de ajutor la temele de matematică sau de o discuție motivațională. Întreabă-l, de pildă: "Bun, cu ce provocări ai de-a face acum?"

Această discuție periodică ajută la normalizarea ideii că în orice moment fiecare dintre noi se confruntă cu ceva. Ai putea chiar să începi povestindu-i ceva cu care te lupți, apoi să-l întrebi cu ce se confruntă.

A ajuta copiii să-și folosească mentalitatea pentru a se dezvolta nu înseamnă doar să-i încurajezi să rămână acolo sau să încerce mai mult. Înseamnă să te asiguri că ei au resursele și sprijinul necesare pentru a avea succes.

Fă tot procesul distractiv

Conturarea unei mentalități propice pentru dezvoltare e un efort considerabil, dar nu trebuie să fie ceva serios, foarte grav.

De exemplu, o activitate care poate fi și distractivă, dar și eficientă este să implici toată familia să vină cu un slogan potrivit, de exemplu: "Învățăm împreună!", "Toți învățăm" sau "O familie care învață". Sau orice activitate din care se poate învăța făcută în comun acasă.

Când învățarea e amuzantă, plăcută, sunt șanse mari să ne dorim să facem ceva care implică un efort - valabil și pentru adulți, dar mai ales pentru copii.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇