Avertizări și sfaturi pentru părinți, înainte de începerea școlii: Covidul nu e singurul pericol

Avertizări și sfaturi pentru părinți, înainte de începerea școlii: Covidul nu e singurul pericol
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Autoritățile sanitare se așteaptă la o nouă creștere a numărului de cazuri de Covid în septembrie, cam după prima săptămână din noul an școlar, dar și la un sezon gripal mai agresiv.

„Probabil că încet-încet mulți vor începe să renunțe la mască dintre cei care au utilizat-o atunci când numărul de cazuri a fost mai crescut. Deocamdată nu ne așteptăm la fenomene deosebite, doar cu întoarcerea din vacanțe și începerea școlilor ne putem aștepta din nou la o creștere a numărului de cazuri.

Rămâne de văzut, ne cam adunăm după 10 septembrie. (...) Undeva în luna septembrie, o să ne dăm seama”, a spus într-o conferință secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, rugată să prezinte estimările în legătură cu bilanțul Covid.

ADVERTISING

Gripa revine în forță

Ea a avertizat însă că se prognozează forme de gripă severe, după doi ani de pandemie, ce va fi propagat intens tot prin intermediul școlilor.

„Oamenii s-au obișnuit cu gripa, dar știți că și gripa poate să fie deosebit de severă câteodată. Astfel încât asigurăm pentru toată lumea asistența medicală, tratament la gripă. Avem tratament la Covid, de bine de rău avem.

Reamintesc tuturor că gripa chiar poate fi prevenită prin vaccinare. Așa încât, odată ce vaccinul devine disponibil în farmacii, invit pe toată lumea, indiferent de vârstă, să se vaccineze. Sigur că Ministerul aduce o cantitate pentru grupele la risc. Ceilalți este foarte indicat să se vaccineze când va fi disponibil în farmacii”, a mai spus Pistol.

ADVERTISING

România are probleme la vaccinarea anti-polio

O altă problemă în România este rata scăzută de vaccinare împotriva virusului polio, în condițiile în care deja cele mai puternice economii, unde boala fusese declarată eradicată, au identificat cazuri.

„Când vorbim de o rată de vaccinare nu vorbim neapărat numai de produsul Hexavalent. Acum, la vârsta de 2 luni... că șansa ca un copil de 2 luni să facă poliomielită este foarte mică, el nejucându-se în curte cu alți copii sau nebând apă de la chiuvetă sau de la cișmea. Deci implică o anumită vârstă. Sigur că poate avea un frățior mai mare, care el este nevaccinat și poate să-i aducă.

ADVERTISING

Dar introducerea virusului poliomielitic sălbatic cum spunem noi este destul de dificil să se întâmple pentru că virus poliomielitic sălbatic în lume nu mai există decât în foarte puține state, în special din Asia. Dar asta nu înseamnă că e imposibil”, a spus Adriana Pistol.

În prezent rata de vaccinare împotriva virusului polio în România este de 75 - 76%, iar pentru ca riscul să fie minim ar fi nevoie de o vaccinare de 80 - 85%.

Autorităţile care gestionează sănătatea publică din interiorul marilor economii fac eforturi pentru a împiedica revenirea virusului poliomielitei în mai multe ţări unde acesta a fost eradicate aproape complet. În anii '50, după o explozie a virusului şi apariţia unui vaccin împotriva bolii, s-a crezut că patogenul a fost eliminat complet.

Din 1988, cazurile de infectare au scăzut cu 99%, de la peste 300.000 cazuri raportate pe an, la doar şase în 2021, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Virusul poliomielitei este considerat foarte contagios, afectând sistemul nervos şi putând ucide sau paraliza complet un om în doar câteva ore.

După Londra, recent și autorităţile sanitare din New York au anunțat că virusul a fost din nou detectat în probe prevalate din sistemul de canalizare al metropolei. Luna trecută, un bărbat din suburbiile New Yorkului a fost primul american diagnosticat cu polio din ultimii 10 ani. Tânărul a paralizat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇