A doua sesiune a bacalaureatului a început azi. Ce subiecte au primit elevii la Limba română

A doua sesiune a bacalaureatului a început azi. Ce subiecte au primit elevii la Limba română

Peste 42.700 de candidaţi s-au înscris în vederea susţinerii probelor din a doua sesiune (august – septembrie) a examenului naţional de bacalaureat, care a început luni, cu proba scrisă la Limba şi literatura română.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, din totalul celor înscrişi, peste 24.900 de candidaţi provin din promoţia 2019-2020, iar aproximativ 17.800 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare.

Subiectele I și II sunt identice la Uman și Real.

La primul subiect, cerinţa a fost pe baza unui text din volumul "Expediţiunea antarctică belgiană" de Emil Racoviţă.

De asemenea, candidaţii au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă omul poate sau nu să înfrunte fenomenele naturii, raportându-te atât la informaţiile din fragmentul extras, cât şi la experienţa personală sau culturală.

La cel de-al doilea subiect, candidaţii au avut de prezentat, în minimum 50 de cuvinte, rolul notaţiilor autorului într-un fragment din "Schimbarea la faţă" de G. M. Zamfirescu.

Absolvenţii de liceu Filiera teoretică - Profilul umanist, Filiera vocaţională - Profilul pedagogic au avut de redactat la ultimul subiect un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi de construcţie a unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

Absolvenţii de liceu Filiera teoretică - Profilul real şi cei de la Filiera tehnologică şi Filiera vocaţională au avut la subiectul al treilea de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi ale unei nuvele studiate.

ADVERTISING

Iată subiectele de la profilul uman:

bacalaureat-1
bacalaureat-2

Iată subiectele la profilul real:

bac-real-1
bac-real2-1

Care sunt următoarele probe

Marţi va fi susţinută proba obligatorie a profilului - E.c), miercuri - proba la alegere a profilului şi specializării - E.d).

Absolvenţii de liceu din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe 27 august proba scrisă la Limba şi literatura maternă - proba E.b).

"Echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale se vor derula în zilele de 28 şi 31 august, respectiv 1 septembrie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În acest sens, comisiile de bacalaureat din unităţile de învăţământ liceal vor calcula mediile candidaţilor şi vor asigura echivalarea/recunoaşterea nivelurilor de competenţă la probele de profil, potrivit metodologiei specifice", menţionează ministerul.

Afişarea primelor rezultate înregistrate la probele scrise va avea loc în data de 2 septembrie (până la ora 12:00) şi va fi urmată de etapa depunerii contestaţiilor, în aceeaşi zi, în intervalul orar 14:00 - 20:00.

ADVERTISING

MEC precizează că, la fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecţia datelor).

Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor (3-4 septembrie), vor fi comunicate sâmbătă, 5 septembrie.

Probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇