Personalitatea în continuă dezvoltare a copiilor nu-i întotdeauna ușor de deslușit. Unii copii au anumite trăsături psihologice și emoționale ieșite din comun, iar cunoașterea acestora îi ajută pe părinți să dezvolte o relație specială cu ei.
În două decenii în care a lucrat cu copiii, dr. Shefali Tsabary, psiholog, autoare a mai multor volume de specialitate, a observat că atunci când părinții nu înțeleg sau nu acceptă temperamentul și trăsăturile unice ale copiilor lor, nu reușesc să le cultive calitățile, scrie CNBC.
Tsabary consideră că există șase tipuri de copii extraordinari, înzestrați cu anumite calități care îi fac să se remarce și îi apropie de succes pe măsură ce cresc și se dezvoltă. Există copii care se încadrează într-unul dintre aceste tipare sau care însumează mai multe. Identificarea tipului de personalitate a copilului îl va ajuta pe orice părinte să-și întărească relația cu acesta și să-l înțeleagă mai bine, arată psihologul.
Neliniștitul încordat
Acest copil este deseori agitat, iritat - e ca o alarmă care se declanșează la cea mai ușoară atingere. Frumusețea lui stă în faptul că e foarte sensibil și absoarbe totul ca un burete, dar asta înseamnă că tinde să acumuleze neliniștea din jurul său, iar la un moment dat toată anxietatea pe care o preia explodează.
Dacă ai un copil atât de sensibil, psihologul recomandă să fii ferm și calm - dacă reacționezi dur, te enervezi sau ești neliniștit, vei crea un tsunami emoțional care îl va copleși.
Apreciază-l pentru capacitatea lui de a interpreta ceea ce e în jurul lui, dar vorbește cu el și învață-l să-și creeze un mecanism de apărare în fața anxietății. Explică-i că trebuie să aibă încredere în el și să-și repete că totul va fi bine atunci când se simte neliniștit.
Exploratorul hiperactiv
Nu poate să stea locului și e considerat deseori un "copil-problemă" de părinți și de profesori pentru că mintea și corpul lui sunt tot timpul agitate. Însă superputerea lui este firea incredibil de curioasă și de implicată.
Acest copil trebuie apreciat, nu criticat, pentru spiritul lui pasional. Arată-i că îl susții necondiționat pentru creativitatea și imaginația de care dă dovadă într-o lume care l-ar putea îngrădi. Arată-i încrederea în felul lui diferit de a gândi care îl poate ajuta să facă lucruri uimitoare.
Grijuliul săritor
Copilul foarte grijuliu are o personalitate flexibilă, ușor de modelat și reprezintă o binecuvântare pentru părinții care simt nevoia de control. Se simte bine să le sară în ajutor, să fie în preajma lor și să învețe de la ei. Dar pentru că e nerăbdător să ajute, de multe ori își asumă prea multă răspundere, iar cu timpul riscă să suplinească sarcinile părinților, maturizându-se prematur.
Sfatul psihologului este să-l apreciezi și să-l înveți cum să-și respecte limitele. Amintește-i că nevoile lui sunt pe primul loc. Spune-i că e prea generos și că ar putea întâlni persoane care vor căuta să profite de el. Asigură-l că e în regulă să spună 'nu'.
Visătorul retras
Acest copil tinde să fie retras și introvertit și este posibil ca relațiile sociale și conversațiile să nu fie atuul său. Uneori, pare pierdut în spațiu, scrie sau desenează ceva în caietul lui sau stă singur și ai senzația că nici nu-i acasă.
Deși societatea consideră că un copil trebuie să fie extrovertit, firea retrasă nu trebuie privită ca un defect. Tsabary spune că trebuie doar să-l ajuți să se simtă sigur pe el și să-i accentuezi calitățile: "Nu-i lăsa pe oameni să-ți spună cum trebuie să fii. Amintește-ți că toți cei care pot fi ei înșiși sunt oameni puternici. Te admir așa cum ești" - asta trebuie să audă acest copil.
Rebelul nonconformist
Rebelul poate avea o voință de fier și nu se va conforma dacă nu este convins că e în interesul său să facă ceva. Tsabary cunoaște cât de provocator poate fi un astfel de copil pentru că și ea are unul - fiica ei, Maia, e o rebelă și are o încredere în ea care o face să nu se teamă de autoritate.
Acești copii trebuie să se simtă respectați pentru determinarea lor, subliniază ea. Renunță la control și la judecarea lor. În schimb, transmite-i că îți place cum își urmărește propria voce și că nu se lasă influențat de părerile populare. Dar nu trebuie să se lupte cu regulile doar de dragul de a se lupta, fiindcă își va epuiza energia inutil.
Fericitul boem
Acest copil râde mereu, e tot timpul bine dispus. Nu-i pretențios, exigent sau autoritar. Singura lui trăsătură care îl trage uneori în jos este că poate fi prea relaxat și demotivat. În consecință, mulți părinți îl percep ca lipsit de ambiție.
Ceea ce nu realizează adulții este că acest copil boem e un guru al trăirii clipei. Apreciază-l pentru viziunea lui asupra lumii. Spune-i că aduce liniște și bucurie în orice situație. Spune-i s-o țină tot așa, fiindcă felul lui e un ritm pierdut pe care mai multă lume trebuie să-l adopte.
T.D.