5 semne că ai un copil foarte răsfățat și cum îl poți corecta

5 semne că ai un copil foarte răsfățat și cum îl poți corecta

Mulți copii răsfățați devin adulți egoiști, nefericiți și tot timpul nemulțumiți. Un psiholog pediatru arată care sunt primele semne că ai un copil răsfățat și ce poți face pentru a schimba situația.

Ca părinți, nu ne place să vedem cum copiii devin nefericiți, iar de multe ori e mai ușor să cedăm la presiunile acestora decât să le refuzăm ceva. Însă răsfățul constant poate fi dăunător pe termen lung, scrie CNBC.

Michele Borba, psiholog educațional, expertă în parenting și autoarea unor cărți despre dezvoltarea psihologică a copiilor, la rândul său mamă, a întâlnit multe cazuri de copii care aveau toate semnele că sunt răsfățați și ar fi devenit niște adulți nemulțumiți, egoiști și frustrați. Din fericire, spune ea, există câteva modalități de a corecta comportamentul nepotrivit înainte ca situația să se înrăutățească.

Primul pas este să identifici semnele care indică faptul că ai un copil răsfățat. Michele Borba spune că, de obicei, acestea sunt:

ADVERTISING
  • Nu consideră că "nu" e un răspuns. Copilul se așteaptă să obțină ceea ce vrea el, cum vrea el și de obicei reușește. De fapt, el e cel care spune constant "nu".
  • Vrea să primească mai mult decât să ofere. Copilul răsfățat nu apreciază ceea ce primește. În loc să spună "te rog" și "mulțumesc", cuvântul omniprezent este "dă-mi".
  • Vrea lucruri cât mai repede posibil. Nu ține cont de cât de mult îi deranjează cererea lui pe ceilalți și se așteaptă să lași totul deoparte ca să-i dai ceea ce vrea.
  • Se gândește numai la el. Se simte important, apreciat și pentru asta se așteaptă la favoruri speciale. Dacă alt copil primește ceva, se supără și spune: "Eu merit mai mult!".
  • Niciodată nu este mulțumit cu ceea ce are. E obișnuit să aibă toate jucăriile din lume, dar niciodată nu sunt suficiente. Mereu vrea mai mult, mai mult și mai mult.

Ce poți face când ai un copil răsfățat

Niciun părinte nu ar trebui să se aștepte ca un copil răsfățat să accepte imediat o schimbare de atitudine față de el. La început, cel mic va opune rezistență, așa că schimbarea trebuie făcută încet, cu răbdare, arată psihologul.

ADVERTISING

Iată câteva lucruri care pot schimba în bine un copil răfățat:

  1. Spune-i "nu" fără să te simți vinovat

Părinții cred de multe ori că, dacă își refuză copiii, aceștia își pierd stima de sine. Cercetările arată, însă, că micuții crescuți cu un set de reguli mai puțin permisiv au un respect de sine mai mare și mai multă empatie față de cei din jurul lor.

Când îi spui "nu", dă-i un motiv pentru a-l ajuta să înțeleagă de ce îl refuzi. De exemplu: "Temele înainte de joacă. Așa poți să te joci în voie fără să-ți mai faci griji" sau "Fără joacă azi, fiindcă ești răcit și poți să îmbolnăvești alți copii. Nu vrem ca prietenii tăi să fie bolnavi".

  1. Laudă lucrurile corecte

Dacă ai un copil care e dependent de laude, încearcă să-i evidențiezi lucrurile bune pe care le face pentru sau cu alte persoane. De exemplu: "Tu și colegul tău v-ați descurcat de minune la proiectul acela" sau "A fost foarte drăguț că i-ai dat setul tău Lego. Ești foarte darnic".

ADVERTISING

Nu te grăbi să-l întrebi: "Ce ai făcut la testul de gramatică?". În schimb, spune-i: "Zi-mi un lucru drăguț pe care l-ai făcut azi pentru cineva".

  1. Întărește-i sentimentul de recunoștință

Practicarea recunoștinței ajută copiii să se simtă mai fericiți, să facă față mai bine adversității și le crește satisfacția în viață.

Formează-ți un ritual de recunoștință cu copilul. Copiii mai mici pot desena lucrurile pentru care sunt recunoscători, cei mai mari pot să scrie despre asta într-un jurnal. Sau puteți discuta la masă despre lucrurile pentru care sunteți recunoscători.

  1. Mărește așteptarea

Capacitatea de a opri, de a aștepta și de a amâna este corelată cu succesul academic și financiar, arată cercetările. Tot ce trebuie să faci e să-ți înveți copilul să aștepte.

  • Dacă vorbești la telefon și copilul vrea atenție imediat, spune-i "mai târziu".
  • Dacă fiica ta vrea acum o bluză, dar și-a uitat banii din alocație, spune-i "mai târziu".
  • Dacă fiul tău o dă la o parte de la birou pe sora lui ca să folosească mai repede computerul, spune-i: "așteaptă!"

Copilul trebuie să învețe să se oprească, să aștepte, să aibă răbdare. Trebuie să aprecieze valoarea timpului. Dacă primește de fiecare dată imediat tot ce vrea, nu se va opri niciodată din a cere și a lua.

  1. Arată-i când e insensibil

De fiecare dată când copilul face ceva greșit față de cineva, ajută-l să se pună în locul acelei persoane. Întreabă-l: "Cum crezi că se simte prietenul tău când i-ai luat bomboana din mână fără să-l întrebi?" sau "Ți-ar plăcea să-ți facă și el așa ceva?".

Apoi, treci la următoarea întrebare: "Cum o să faci data viitoare ca să nu-i mai superi pe ceilalți?".

Întrebările corecte îi pot ajuta pe cei mici să-și dezvolte empatia și să-și dea seama cum îi afectează acțiunile lor pe ceilalți.

  1. Concentrează-te pe a oferi, nu pe a primi

Găsește ocaziile în care copilul tău să facă lucruri pentru ceilalți, cum ar fi să pregătească niște prăjituri pentru un vecin bolnav. Sau caută un scop caritabil prin care să poată trăi miracolul dăruirii, de pildă, să doneze jucării la un spital de copii.

Cât privește partea cu primitul, stabilește niște limite pentru lucruri și păstrează-le. Învață-ți copilul cum să accepte daruri și să răspundă frumos, cu un simplu "mulțumesc".

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇