Joaca îi ajută pe copii să se distreze, să se relaxeze, să își gestioneze emoțiile și să își exprime sentimentele. Aceasta contribuie la bunăstarea vieții copilului și la dezvoltarea socială și fizică a acestuia. Prin joc copii își dezvoltă empatia față de persoanele din jurul lor, învață să se cunoască pe ei, își dezvoltă abilitatea de a rezolva probleme, își dezvoltă reflexele și își dezvoltă abilitatea de concentrare. Joaca ajută la dezvoltarea educațională, la dezvoltarea creierului și la dezvoltarea limbajului și a gesturilor.
Iată câteva exemple de jocuri care dezvoltă creativitatea și abilitățile unui copil:
1. Jocurile creative
În funcție de vârsta copilului poți alege diferite tipuri de jocuri. Dacă copilul este foarte mic și dorești ca acesta să se familiarizeze cu lucrurile din jurul lui, alege cuburi sau mingi colorate, de diferite dimensiuni, culori și texturi. Sunt perfecte pentru el, deoarece sunt atât distractive, cât și educative. Când copilul începe să crească, poți opta pentru desene de colorat, desene de pictat și, ulterior, diverse forme de decupat. Poți opta, de asemenea, pentru puzzle-uri sau diverse seturi de lucru manual, cum ar fi, spre exemplu, seturile pentru confecționarea unei brățări. Acestea le dezvoltă dexteritatea, creativitatea și cunoștințele. Poți alege puzzle-uri cu animale sau puzzle-uri cu fructe și legume. Sunt printre cele mai ușoare de realizat. Când copilul este mai mare, poți opta pentru jocuri care îi dezvoltă concentrarea și inteligența, jocuri precum șahul, remi sau table. Copilul trebuie integrat și în jocuri de echipă, pentru a învăța să socializeze, să interacționeze și să comunice mai eficient.
Totodată, jocurile ce implică activitate fizică sunt foarte importante pentru copii în creștere și nu numai. Îi ajută la dezvoltarea musculaturii, a echilibrului, a reflexelor și a forței.
2. Lucrurile manuale
Lucrul manual este benefic atât pentru copii, cât și pentru adolescenți și oameni adulți, deoarece ne ajută să ne exteriorizăm creativitatea. Pe lângă desenat sau pictat, dacă copilul este mic, poți opta pentru diferite accesorii craft, precum formele decorative adezive, pe care copii le pot dezlipi de pe șablon și le pot lipi pe altă suprafață. Aceste forme decorative vin sub diferite forme, viu colorate, cu ajutorul cărora micuții pot învăța lucruri noi, deoarece formele sunt sub formă de animale domestice, animale sălbatice, cifre, litere, legume, fructe, flori, mașini, pietre prețioase sau poți opta pentru forme decorative cu tematică de Crăciun. Pe biroticienii.ro poți găsi multe modele de forme decorative adezive, dar și diferite alte accesorii pe care copii le pot folosi la lucru manual, precum: panglici decorative, sârmă plușată, etichete, rame magnetice sau pudră de catifea.
Este important ca o dată la ceva timp, copilul să aibă diferite activități creative mai complexe, care să îl motiveze și să îl încurajeze să evolueze. Pe lângă beneficiile prezentate mai sus joaca îi ajută pe copii și la dezvoltarea memoriei, deoarece, pentru a fi un jucător cât mai bun trebuie să îți aduci aminte toate regulile. Alege jocurile potrivite pentru copilul tău, în funcție de caracterul, personalitatea și nevoile lui.