7 jocuri pentru a îmbogăți vocabularul copilului

7 jocuri pentru a îmbogăți vocabularul copilului

Dezvoltarea armonioasă a copiilor și învățarea prin jocuri și joacă sunt susținute de limbaj. Sunt o mulțime de jocuri cu ajutorul cărora poți să îmbogățești vocabularul copilului. Pentru a realiza aceasta tot ceea ce ai nevoie este să achiziționezi câteva jocuri utile, dar și să te pregătești pentru a petrece timp de calitate cu copilul tău.  

Dezvoltarea și îmbogățirea limbajului în primii ani de viață sunt importante, baza dezvoltării intelectuale fiind pusă prin joc și cu ajutorul jocurilor. Copilul trebuie să înțeleagă limbajul și apoi să îl folosească. Are nevoie de părinți în această călătorie. Am pregătit o serie de jocuri pentru vocabular, simple, dar extrem de eficiente. 

ADVERTISING

1. Stimularea memoriei

Jocurile și jucăriile trebuie introduse de la vârste fragede în rutina copilului. Majoritatea jocurilor de astăzi sunt adaptabile și pot fi modificate pentru nivelul adecvat de vârstă. Poți opta pentru diverse jocuri de memorie pentru copilul tău distractive, care îl ghidează în identificarea formelor, recunoașterea cifrelor și la numărare. Copilul poate să alăture piesele potrivite, descoperind diferențele și asemănările sau formând perechi, discutând despre aceasta. 

Aceste jocuri sunt create pentru a dezvolta atenția și organizarea informației în secvențe și pentru a oferi suport în gândirea critică. Totodată le va fi sporită atenția la detalii, ceea ce contribuie la dezvoltarea memoriei. 

ADVERTISING

2. Sortarea obiectelor

Jocurile de sortare a unor jucării sunt excelente pentru îmbogățirea vocabularului copilului. Pe măsură ce așează jucăriile trebuie să îl îndemni să vorbească despre formele geometrice, despre modalitatea aleasă pentru a sorta obiectele. Motivarea alegerii îl determină pe cel mic să comunice, să descopere și să își însușească noi cuvinte, cu ajutorul tău. 

3. Construcții haioase, cuvinte noi

Seturile de construcție castele pentru prințese sau forturi pentru cavaleri sunt excelente pentru a dezvolta vocabularul copiilor. Imaginează-ți și creează alături de el lumi și concepte cu ajutorul cărora să vă distrați și să petreceți clipe minunate în lumea copilăriei. Utilizând vocabularul pentru descrieri ai posibilitatea să îl îndrepți pe copil către identificarea de noi cuvinte, evident, prin intermediul jocurilor. 

ADVERTISING

4. Eu sunt… tu ești…

Jocurile de rol sunt extraordinare pentru a învăța noi cuvinte, dar și extrem de distractive. Cu fiecare personaj în parte sau cu fiecare meserie pe care o încearcă prin jocuri și jucării, copilul își îmbogățește vocabularul, dar își dezvoltă și creativitatea și imaginația. Ca să nu mai spunem de distracția și zâmbetele garantate. 

5. Roboții un ajutor de nădejde

Roboțeii care întruchipează astronauți sau personaje capabile de lucruri mărețe îi ajută pe cei mai mici dintre copii să învețe cuvinte noi, dacă repetă ceea ce aud de la aceste jucării. 

Însă copiii un pic mai mari pot învăța noi lucruri, puțină fizică, amestecată cu mecanică și un strop de matematică dacă achiziționezi un set STEM. Aceste jocuri contribuie la dezvoltarea gândirii critice și analitice, la îmbunătățirea vederii spațiale, în aceeași măsură în care îmbogățește vocabularul copilului. 

6. Spionez cu ochișorul meu

Copiii mici adoră jocul de import, dar și cei puțin mai mari îl pot juca. Folosirea limbajului descriptiv ajută foarte mult vocabularul, fixarea cunoștințelor și identificarea unor noi cuvinte, sinonime sau antonime ale unora cunoscute deja. Focusarea pe o jucărie și descrierea acesteia în amănunt este o metodă simplă, dar extrem de eficientă de conversație pentru îmbunătățirea și dezvoltarea vocabularului copilului. 

7. A fost odată ca niciodată

Imaginația este limita, cel puțin așa spunem. Cum ar fi să vă imaginați și să creați propria poveste legată de o jucărie sau un joc numai al vostru? Până unde puteți merge și care ar fi finalul poveștii? Jocul acesta poate fi jucat oriunde, oricând și la orice vârstă și este perfect pentru îmbunătățirea vocabularului, dar și pentru stimularea imaginației și a creativității. 

Copiii descoperă și înțeleg mediul înconjurător în primii ani de viață pentru că află denumirile și le este descris fiecare obiect și situație. Orice activitate sau produs capătă relevanță și copiii înțeleg semnificația cuvintelor, ce denumesc acestea, le însușesc și mai apoi învață să le folosească în contextul potrivit. Tot cu ajutorul jocurilor vocabularul li se poate îmbogăți, prin asistența acordată de părinte, misiunea acestuia fiind extrem de importantă în dezvoltarea limbajului și a viitorului adult.