Wizz Air a fost executată silit pentru discriminarea angajaților săi UPDATE: Reacția companiei

Wizz Air a fost executată silit pentru discriminarea angajaților săi UPDATE: Reacția companiei

Judecătoria Buftea a decis executarea silită a Wizz Air, pentru discriminarea angajaților săi. Totodată, compania aeriană low cost a fost obligată să publice rezumatul deciziei în presa de circulație națională şi în propria publicaţie care se distribuie călătorilor.

”Decizie în premieră în România: Judecătoria Buftea a încuviinţat ieri prin dosarul nr. 34294/94/2020 și 33849/94/2020, executarea silită în temeiul titlului executoriu reprezentat de hotărârile CNCD și confirmate de ICCJ, obligând Wizz Air să publice rezumatul aceastor decizii în presa de circulație națională şi în propria publicaţie care se distribuie călătorilor.

ADVERTISING

Gigantul low-cost Wizz Air are de o lungă perioadă de timp o reputație sumbră atunci când vine vorba de modul cum își tratează angajații. Două sentințe definitive ale Înaltei Curți de Casație și Justiție din anul 2019 confirmă faptul că Wizz Air se face vinovată de discriminarea angajaților săi”, se arată într-un comunicat transmis de CNS Cartel ALFA .

Astfel, precizează comunicatul, în 2014, Wizz Air a concediat 19 angajați după ce au înființat și s-au alăturat unui sindicat.

În 2015, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării din România a decis că disponibilizările dispuse de Wizz Air constituiau în mod clar discriminare împotriva angajaților. CNCD a hotărât următoarele:

ADVERTISING
  • Comunicarea dezacordului faţă de înfiinţarea sindicatului reprezintă discriminare (Wizzair și-a exprimat public dezacordul, atât în timpul unei ședințe de bază, cât și într-o minută scrisă)
  • Desfacerea contractelor de muncă a persoanelor asociate cu sindicatul format, reprezintă discriminare
  • Discriminarea a avut ca scop stoparea mişcării sindicale, ceea ce este o faptă extrem de gravă
  • Aplicarea amenzii contavenţionale totale în valoare de 25.000 lei pentru Wizz Air Hungary KFT, Budapest
  • Obligă Wizzair Hungary KFT la comunicarea rezumatului prezentei hotărâri în mass-media de circulaţie naţională.

"Verdictul este foarte important pentru dreptul de a organiza și a da un exemplu că acest tip de comportament nu va trece neobservat și are consecințe. Pe termen lung însă aceste decizii ar trebui să fie însoțite și de o amendă care vizează cifrele de afaceri ale companiei", a declarat Costel Gîlcă, avocatul sindicatului.

ADVERTISING

"Este o mare victorie nu numai pentru noi, ci pentru toți membrii personalului companiilor aeriene din România și Europa pe care Curtea Supremă i-a susținut cu acest verdict", a declarat la rândul său Mircea Constantin, responsabil de sindicatul organizat în cadrul Wizzair și președintele asociației Flight Personnel Union România (FPU România).

Reacția Wizz Air

În replică, Wizz Air spune că a luat la cunoștință decizia Judecătoriei Buftea. Compania precizează însă că își exprimă îngrijorarea în ceea ce privește procedura, în condițiile în care s-a conformat deja deciziilor vizate încă din 2019.

„Wizz Air a luat la cunoștință despre Hotărârile de încuviințare a executării silite ale Judecătoriei Buftea, în primul rând din presă și ieri prin primirea unei notificări privind executarea. Wizz Air își exprimă îngrijorarea în ceea ce privește procedura în condițiile în care compania s-a conformat deja Deciziilor vizate încă din 2019, în termenul aplicabil, și a depus dovezile către CNCD, autoritatea care a emis deciziile”, se arată într-un comunicat transmis vineri SpotMedia.ro.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇