Cei de la USR au reacționat, vineri, după ce liderii coaliției de guvernare au anunțat că au semnat Legea offshore. USR vrea ca banii din exploatarea gazelor să fie redirecționați în pensiile românilor.
”Valorificarea superioară a gazului în România este soluția corectă, iar USR, consecventă pozițiilor enunțate în campaniile electorale, va depune un amendament prin care banii obținuți din exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensiile românilor, respectiv în Pilonul 2.
De acolo, fondurile de pensii vor investi cu prioritate în industria energetică și industria chimică, pentru ca fermierii români să aibă acces la îngrășăminte la un preț corect”, cer cei de la USR, într-un comunicat remis SpotMedia.ro.
În orice caz, partidul de opoziție vrea să afle detalii despre proiect și clarificări despre planurile Guvernului cu banii care vor ajunge la buget din taxe și redevențe. Deputatul USR Cristina Prună atrage atenția că mai întâi trebuie văzută și poziția companiilor.
”În primul rând, trebuie spus foarte clar: 60% din 0 tot 0 rămâne. Deci, discuția despre procentele obținute de stat sau de investitori este prematură atât timp cât nu știm dacă au existat consultări între cei care au venit cu aceste modificări și companiile care trebuie să vină cu banii pentru investiție. Sigur că este important câți bani revin statului, iar pentru a determina corect acest lucru Ministerul Finanțelor și Ministerul Energiei trebuie să vină cu scenariile pe care s-au bazat pentru ca liderii coaliției să vehiculeze aceste cifre.
Impozitarea se face în funcție de prețurile practicate la vânzarea gazelor. Astăzi, avem un nivel al prețurilor care poate evolua până peste 4 ani când va începe exploatarea. De asemenea, e important să știm și prognoze în ceea ce privește evoluția producției, la începutul exploatării, pe vârf și în perioada de declin. Așadar, Guvernul trebuie să prezinte aceste lucruri în Parlament”, a declarat Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților.
Prună a analizat proiectul și atrage atenția că ar fi o mare problemă pe termen lung dacă banii din exploatarea gazelor se vor duce, așa cum e menționat, în rețelele de distribuție de gaz.
”Dacă astăzi extindem rețelele de gaz natural către populație pe care mai târziu le vom alimenta cu gaz rusesc, pentru că nu va exista altul în regiune, politicienii de astăzi nu fac altceva decât să aducă un deserviciu securității naționale pe termen lung. Trebuie să pregătim de pe acum tranziția energetică către surse alternative de energie curată, iar banii de pe urma exploatărilor de gaze offshore sunt oportunitatea realizării acestei tranziții”, a mai precizat deputata USR.
Ea menționează că Pactul Verde European oferă ”coordonatele în ceea ce privește investițiile în energie: investiții în eficiență energetică, în surse de energie regenerabilă, electrificare sau în producția de hidrogen”.