Unde ajung primii bani din PNRR. La Guvern s-au semnat contractele

Unde ajung primii bani din PNRR. La Guvern s-au semnat contractele
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Primele contracte finanţate din PNRR au fost semnate, marţi, la Palatul Victoria.

Peste 1.400 de primării din ţară au la dispoziţie 2,4 miliarde de euro prin PNRR, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la ceremonie.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, cele semnate azi sunt 7 contracte de finanţare încheiate între autorităţi publice locale şi Ministerul Dezvoltării, în valoare de peste 92 milioane de lei.

Acestea vizează reabilitarea şi modernizarea unor unităţi de învăţământ şi primării, creşterea eficienţei energetice şi eficientizarea termică a unor sedii administrative.

ADVERTISING

"Este prima activitate prin care marcăm atragerea banilor europeni prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. (…) Practic, prin acest demers de astăzi, demonstrăm angajamentul Guvernului de a pune în mişcare toate mecanismele, astfel încât să putem să atragem banii alocaţi prin PNRR. Dincolo de cele şapte primării care au fost alese pentru a semna astăzi primele proiecte, sunt alte 1.430 care au la dispoziţie 2,4 miliarde de euro", a precizat Ciucă.

El a subliniat că semnarea contractelor de finanţare a proiectelor de creştere a eficienţei energetice pentru obiective publice locale reprezintă un semnal privind susţinerea pe care Guvernul o acordă comunităţilor locale.

ADVERTISING

Tot marţi, s-a semnat primul contract aferent tronsonului Ploieşti - Buzău din Autostrada Moldovei.

Ciucă susţine că derularea apelului de proiecte s-a făcut într-o manieră "cât se poate de transparentă" şi de modernă, într-un sistem digital, oferind şanse egale de finanţare tuturor comunităţilor locale, indiferent de regiune sau de apartenenţa politică a primarului, iar cetăţenilor posibilitatea de a vedea cum sunt alocate fondurile publice naţionale şi europene.

10 miliarde de euro în 2022

Nicolae Ciucă a adăugat că, într-o perioadă scurtă de timp, Guvernul a reuşit să îndeplinească toate jaloanele şi ţintele asumate prin PNRR.

ADVERTISING

"Şi, totodată, am fost în măsură să transmitem prima cerere de finanţare la Bruxelles. În acest moment, Guvernul lucrează la cea de-a doua cerere, astfel încât să putem să asigurăm ca până la sfârşitul anului să beneficiem de întreaga sumă alocată prin PNRR pentru anul acesta, aproximativ 10 miliarde de euro", a susţinut premierul.

În perioada 1 aprilie - 30 mai, au fost depuse 1.437 de cereri de finanţare, care vor beneficia de 2,4 miliarde de euro pentru a asigura tranziţia către un fond construit verde şi rezilient.

Semnarea primelor contracte finanțate din PNRR încheiate între Min. Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, primării și consilii județene

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la semnarea primelor contracte finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență, încheiate între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, primării și consilii județene

Publicată de Guvernul României pe Marţi, 7 iunie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇