Una caldă, alta rece pentru românii cu credite: ROBOR scade ușor, dar IRCC crește și va atinge vârful în aprilie

Una caldă, alta rece pentru românii cu credite: ROBOR scade ușor, dar IRCC crește și va atinge vârful în aprilie

După maximul atins în luna octombrie, de 8,21%, indicele ROBOR la trei luni este în scădere, astfel că a ajuns acum la 6,95% pe an.

Asta înseamnă că românii care au credite în lei raportate la ROBOR vor plăti în următoarea perioadă rate puțin mai mici.

În schimb, analiștii BNR se așteptă ca indicele IRCC, pentru creditele luate după mai 2019, să crească și să atingă vârful în aprilie.

În ultimul an, cel puțin 18.000 de români au cerut și au obținut de la bănci înlocuirea ROBOR cu IRCC în calculul ratelor, transmite Digi24.

ADVERTISING

În acest moment, IRCC este 5,71%, față de 4,06% în decembrie anul trecut.

„IRCC-ul este de fapt un ROBOR pe termen scurt cu o întârziere de 6 luni. Va fi probabil la vârf la următoarea scadență care începe pe 1 aprilie, va fi undeva la 6,02, asta nu înseamnă că vor coborî dobânzile rapid la 1%, așa cum a fost acum 3 ani. E imposibil, nu că nu ne dorim”, a declarat la Europa FM purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

La începutul anului, BNR a decis să mențină dobânda de referință, care influențează și ceilalți indici, la 7% pe an. Este instrumentul folosit de Banca Centrală pentru a lupta cu inflația și a descuraja creditele.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Sigur că anul trecut, în prima parte a anului de fapt aveam recorduri în ceea ce înseamnă creditarea. Chiar dacă erau semnale clare de creștere a dobânzii semnificativă. Apoi, pe finalul anului ritmul s-a redus, a ajuns mult mai moderat mult mai evident, dar în continuare se iau credite. Creditul este o decizie personală”, a explicat Suciu.

Anul trecut, Consiliul Concurenţei a început o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei și a descins în birourile celor 10 bănci care cotează indicele ROBOR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇