Un miliardar african si o baroneasă vin la conducerea Fundației Gates. După divorț, cei doi au stabilit și o ”opțiune nucleară”

Un miliardar african si o baroneasă vin la conducerea Fundației Gates. După divorț, cei doi au stabilit și o ”opțiune nucleară”

Bill Gates și Melinda French Gates au făcut schimbări în conducerea fundației de 50 de miliarde de dolari pe care au înființat-o împreună, așa cum anunțaseră că se va întâmpla în urma divorțului lor de anul trecut.

În boardul fundației au fost adăugați patru noi membri: directorul executiv al organizației, Mark Suzman, miliardarul din Zimbabwe Strive Masiyiwa, co-fondatorul Bridgespan Group Thomas Tierney și Minouche Shafik, fost oficial al Băncii Mondiale care acum conduce London School of Economics.

ADVERTISING

”Suntem onorați că acești trei oameni extrem de competenți și foarte respectabili au fost de acord să se alăture consiliului de administrație al fundației”, a declarat Suzman, miercuri, citat de Seattle Times.

Potrivit planurilor de după divorțul celor doi, la masa conducerii fundației s-ar putea adăuga până la 9 scaune în viitor.

Iată câteva informații despre noii membri:

Minouche Shafik - Singura femeie din consiliul de administrație, pe lângă Melinda, a lucrat la Banca Mondială, la Departamentul britanic pentru Dezvoltare Internațională și a fost viceguvernator al Băncii Angliei. Născută în Egipt și școlită în SUA, a primit titlul de baroneasă în 2020.

ADVERTISING

Strive Masiyiwa - Este fondatorul și directorul executiv al Econet Global, o companie de telecomunicații ce operează în Africa, Asia, Europa și America Latină. Masiyiwa cooperează cu fundația de peste 20 de ani și spune că a ajutat peste 40 de milioane de mici fermieri din Africa până acum.

Thomas Tierney - A fondat Bridgespan în 2000, cam în același timp în care Bill și Melinda își înființau fundația. A devenit una dintre cele mai mari companii de consultanță din lume.

Mark Suzman - Este un fost jurnalist și a lucrat și la ONU. S-a angajat la Fundația celor doi în 2007 și a fost promovat ca director executiv în februarie 2020.

ADVERTISING

Noii membri li se alătură lui Bill Gates și Melindei French Gates. Cei doi rămân împreună la conducerea fundației, care până acum era formată doar din ei și câțiva prieteni din cercul apropiat, inclusiv Warren Buffett, care a donat în scopuri caritabile peste 30 de miliarde de dolari. La scurt timp după ce Bill și Melinda au anunțat divorțul, însă, și fondatorul Berkshire Hathaway a spus că va avea un rol inactiv în fundație.

Și tatăl lui Gates s-a aflat în consiliul de administrație, până când a murit, în 2020.

Revenind la prezent, cei doi au luat și alte măsuri pentru a asigura continuitatea fundației. În primul rând, s-au angajat să aducă împreună încă 15 miliarde de dolari în fundație, în următorii 5 ani.

A fost stabilită, de asemenea, și ”o opțiune nucleară”: Dacă nu există înțelegere în primii doi ani, Melinda se retrage, urmând să primească despăgubiri de la Bill Gates. Miliardarul deja a transferat pe numele fostei soții miliarde de dolari în acțiuni, iar Melinda își construiește propria firmă de investiții filantropice, Pivotal Ventures.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇