UE şi SUA au ajuns la un acord privind reducerea taxelor vamale pentru anumite produse

Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au anunţat vineri că au stabilit un pachet de reduceri de taxe vamale pentru anumite produse, precum homarii americani sau brichete şi alimente preparate europene.

Acest acord va permite eliminarea unor taxe de sute de milioane de euro în cazul exporturilor, relatează agenţia EFE.

Comisia Europeană şi Departamentul american pentru Comerţ au anunţat într-un comunicat comun că aceste reduceri de taxe sunt primele negociate între SUA şi UE în mai mult de două decenii.

ADVERTISING

Conform termenilor acordului, UE va elimina taxele vamale pentru importurile de homari vii şi congelaţi provenite din SUA, un produs care a fost exportat în sumă de 94,3 milioane euro (111 milioane dolari) pe teritoriul comunitar în 2017.

UE va aplica această măsură de la 1 de august, retroactiv, timp de cinci ani, şi va începe demersurile pentru a face ca aceste schimbări să devină ulterior permanente.

Și SUA reduce taxele vamale pentru mai multe produse

Washington, la rândul său, va reduce cu 50 % taxele vamale pentru o serie de produse europene printre care mâncare preparată, veselă de sticlă, produse pentru tratarea suprafeţelor, brichete şi părţi ale acestora etc.

ADVERTISING

Exporturile comunitare în SUA de astfel de produse reprezintă o medie anuală de 136 milioane euro (160 milioane dolari).

Şi SUA vor aplica această măsură retroactiv, de la 1 august.

Comisarul european pentru Comerţ, Phil Hogan, şi reprezentantul pentru Comerţ Exterior al SUA, Robert Lighthizer, au afirmat în comunicat că pachetul de reduceri de taxe va aduce rezultate pozitive pentru economia ambelor părţi.

"Sperăm ca acesta să fie începutul unui proces care să ducă la noi acorduri pentru a crea un comerţ transatlantic mai liber, corect şi reciproc", au afirmat cei doi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇