TVA pentru sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) va rămâne la 11%.
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat, în noiembrie, că înclină pentru menţinerea la 11%, dar că o decizie urma să fie luată în procesul de pregătire a elaborării bugetului.
Potrivit informaţiilor obţinute de Profit.ro, decizia este acum de a menţine cota redusă de TVA pentru accest sector menţionat.
- Ministrul Finanțelor: Nu avem în plan o creștere a TVA pentru 2026, pentru HoReCa se face o analiză. Precizări despre alte creșteri de taxe și reforma administrației
- România, campioană la neîncasarea taxelor în UE: pierde o treime și din TVA, și din impozitul pe profit. Efecte
Menţinerea cotei reduse de TVA la HoReCa a presupus şi consultări cu Comisia Europeană, în contextul în care România este în procedură de deficit excesiv şi a avut anul trecut un deficit bugetar pe standard ESA (standardul UE) de 9,3% din PIB, cel mai ridicat din UE. Pentru anul acesta, deficitul cash (standardul naţional) şi ESA este planificat la 8,4%.
"Este o discuţie legată de HoReCa. Este o decizie pe care va trebui să o luăm în perioada imediat următoare în discuţiile pe care le vom avea de elaborare a bugetului. ANAF are date în privinţa încasărilor din HoReCa în ultimele luni, în trimestrul al treilea.
Vom discuta aceste date cu premierul şi vom lua o decizie. Eu înclin să rămânem cu cota de 11% pentru 2026", spunea Nazare în noiembrie.
