Toți angajaţii de la Primăria Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă, deşi lucrează într-o clădire reabilitată din centru. Salariul mediu e dublu faţă de media pe ţară

Cel mai mult câştigă Nicuşor Dan: 15.210 lei net pe lună. Dar nu el încasează şi cele mai mari sporuri.
Toți angajaţii de la Primăria Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă, deşi lucrează într-o clădire reabilitată din centru. Salariul mediu e dublu faţă de media pe ţară

Cu toate că lucrează într-o clădire îngrijită din buricul Bucureştiului, toți cei peste 1.000 de salariați ai Primăriei Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă.

Primăria Capitalei are, de fapt, 1.040 de salariați. Dintre ei, 854 sunt funcționari publici.

Potrivit datelor privind execuția bugetară care ne-au fost puse la dispoziție de instituție, în luna ianuarie 2021, cu plata angajaților s-au cheltuit 11.040.387 de lei. Iar în februarie, PMB a achitat pe salarii de 10.915.158 de lei.

Aceste sumele includ salariile de bază achitate către angajați, sporurile și cuantumul contribuțiilor achitate către stat în numele salariaţilor.

În ianuarie 2021, salariul mediu brut la nivelul Primăriei Capitalei a fost de 10.738 de lei. Asta înseamnă aproape dublu față de salariul mediu brut la nivel național, calculat de Institutul Național de Statistică la un nivel de 5.549 de lei.

ADVERTISING

Spor de condiții vătămătoare pentru toți

La solicitarea SpotMedia.ro, PMB a transmis că acordă spor de condiții vătămătoare de muncă în cuantum de 15% din salariul de bază pentru toți angajații săi.

Per total - potrivit execuției bugetare a PMB - pentru plata acestor sporuri privind condițiile de muncă ale salariaților s-au cheltuit 771.964 de lei în ianuarie 2021 și 828.168 de lei în februarie 2021.

Întrebarea este: de ce încasează spor de condiții vătămătoare de muncă salariații care lucrează în sediul PMB de pe Bulevardul Regina Elisabeta?

Clădirea a fost reabilitată între anii 2010 și 2016. Calitatea lucrărilor a fost contestată de mai unii arhitecți, dar nu din punct de vedere al siguranței pe care o oferă pentru ocupanții clădirii, ci din punct de vedere al respectării detaliilor istorice.

Cert este că sediul PMB nu e în paragină și nici nu e situat în preajma vreunei surse de radiații. Ba dimpotrivă, e construit chiar vizavi de Grădina Cișmigiu, unul dintre cele mai mari parcuri din Capitală.

ADVERTISING

Din înțelegerea noastră, sporul de condiții vătămătoare și periculoase de muncă se poate acorda doar în baza prevederilor H.G.R. nr. 569/2017. Iar ca să ajungă la 15% din salariul brut de bază - așa cum îl plătește PMB - salariații trebuie muncească sub acțiunea a cel puțin 4 factori de risc.

Existența acestor factori de risc e stabilită de specialiști prin măsurători. Iar în urma analizei rezultatelor acelor măsurătorilor, se întocmește un raport din care reiese că munca e vătămătoare, iar salariații au dreptul la un spor.

Raportul are o durată de valabilitate. Iar după ce expiră, poate fi refăcut.

Am cerut Primăriei Capitalei să ne spună cine a dispus efectuarea măsurătorilor, la sediul din Regina Elisabeta. De asemenea, am întrebat cine a făcut măsurătorile și cine a interpretat rezultatele.

Nu în ultimul rând, am vrut să știm când s-a întocmit raportul care stabilește că la Primăria Capitalei sunt condiții vătămtoare de muncă, dar și când va expira el.

ADVERTISING

I-am cerut și primarului general Nicușor Dan să ne spună dacă va dispune refacerea raportului în baza căruia toți salariații primăriei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă.

Când instituția și primarul general ne vor răspunde, vom reveni cu detalii.

Alte sporturi și beneficii pentru angajații primăriei

Pe lângă sporul de condiții vătămătoare de muncă, salariații Primăriei Capitalei primesc și alte plăți suplimentare, indiferent de poziția pe care o ocupă.

Iată și cuantumul majorărilor salariale primite de angajații PMB:

  • până la 50% din salariul de bază pentru cei care lucrează pe proiecte europene
  • chiar și indemnizația primarului general (care ia 15.210 lei net pe lună) și ale celor doi viceprimari (care încasează câte 13.689 de lei pe lună) se pot majora cu 25%, dacă aceștia implementează proiecte europene
  • 10% din salariul de bază pentru activități de control financiar preventiv

În plus, salariații Primăriei Capitalei mai pot primi:

  • indemnizație de până la 50% din cuantumul salariului minim brut pe țară pentru cei care au doctorat în domeniu în care lucrează
  • indemnizație de 10% din cuantumul salariului minim brut pe țară pentru cei care fac parte din comisii de concurs sau soluționarea contestațiilor
  • un spor de noapte de 25% din salariul de bază pentru orele lucrate între 22.00 și 6.00

În plus, salariații care au handicap grav sau accentuat primesc un spor de 15% din salariul brut de bază.

Cine ia cel mai mare spor, în valoare de peste 2.300 de lei

PMB a transmis la solicitarea SpotMedia.ro că există un singur salariat, angajat pe funcție de expert, care primește 3 sporuri: unul de handicap, unul pentru control financiar preventiv și cel pentru condiții vătămătoare de muncă.

Cu toate astea, la primărie există cineva care încasează un spor mai mare, ca sumă, decât cele 3 pe care le ia expertul. În ciuda solicitării clare a SpotMedia.ro, Primăria Capitalei a refuzat să spună ce funcție ocupă acel angajat și s-a mulțumit să ne transmită că ”face parte din conducere”.

Din informațiile SpotMedia.ro, cel mai mare spor - al cărui cuantum este de 2.319 lei, este încasat de city managerul Capitalei. De câteva săptămâni, Nicușor Dan a numit-o în această funcție pe Diana Punga, fosta sa șefa de cabinet și cea care s-a ocupat de aspectele logistice ale campaniei sale electorale.

Acest spor este - din informațiile SpotMedia.ro - cel de 15% din salariul brut de bază pentru condiții vătămătoare de muncă.

Per total, în primele două luni din acest an, Primăria Capitalei a plătit pentru sporuri și alte drepturi salariale (inclusiv concedii medicale) în jur de 2,8 milioane de lei, adică mai mult de 10% din fondul de salarii de bază pentru această perioadă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇