Top 5 pași de urmat când faci prima investiție

Top 5 pași de urmat când faci prima investiție

Majoritatea investitorilor renumiți nu au obținut succesul peste noapte, chiar dacă anumite „legende urbane” insistă pe „norocul” apărut brusc în viața cuiva.

În spatele „norocului” au existat, cu siguranță, nenumărate încercări, greșeli și eșecuri, dar, mai ales, reveniri. 

Perseverența și răbdarea, perspicacitatea și o bună educație financiară, care se clădește în timp și continuă, practic, toată viața, sunt, de fapt, atributele investitorului cu adevărat performant.

Dacă vrem să începem să investim, trebuie să fim pregătiți pentru a porni într-o călătorie lungă, ce implică un plan, o strategie și un anumit timp  pe care să fim dispuși să îl dedicăm periodic acestui demers. 

1. Deschiderea unui cont DEMO 

Înainte de a ne aventura în lumea fascinantă, dar nu lipsită de riscuri, a investițiilor, idealul este să avem ocazia de a experimenta ce înseamnă cu adevărat acest lucru. 

Un broker autorizat, reglementat de instituțiile financiare din mai multe țări, inclusiv din România, precum XTB, ne ajută oferindu-ne, gratuit, beneficiul deschiderii unui cont demonstrativ, o versiune virtuală a contului real de tranzacționare XTB. 

ADVERTISING

Contul demo folosește același software ca și contul real, fiind un foarte bun „cont educațional”.

Contul demo redă perfect piețele în timp real și ne permite să facem aceleași tranzacții, în același interval de timp, ca și atunci când vom folosi proprii noștri bani. 

Contul demo XTB ne permite să examinăm fiecare funcție a platformei de tranzacționare XTB,  care este „prietenoasă” cu toți utilizatorii, indiferent de nivelul nostru de pregătire tehnică. 

Timp de 30 de zile, putem testa platforma în voie și putem comite „greșeli” fără a pierde bani reali.

2. Sprijinul acordat de un manager de cont dedicat

Atunci când pornim pe drumul fascinant, dar și anevoios, al investițiilor contează să avem alături, un „prieten de nădejde”, un broker care să ne ofere asistență în limba noastră maternă și să fie alături de noi, atunci când avem neclarități. 

Spre exemplu, XTB oferă suport profesionist în limba română și posibilitatea de a discuta cu un expert 5 zile pe săptămână, 24 de ore pe zi.

Fiecare investitor are la dispoziție un manager de cont dedicat. Experții XTB ne ajută să înțelegem mai bine lumea investițiilor, indiferent de nivelul nostru de cunoștințe financiare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Este important să ne putem baza pe managerul nostru de cont, să fim familiari și deschiși cu acest „prieten”, să dezvoltăm, în timp, o relația bazată pe încredere și respect reciproc.  

Tocmai de aceea, XTB a lansat această „formulă” specială, a managerului de cont dedicat, dezvoltând relația cu toți clienții, indiferent dacă sunt la început de drum sau sunt investitori cu experiență.

3. Experimente investiționale cu „bani virtuali”

În perioada „de probă” a utilizării contului demo, avem posibilitatea să ne familiarizăm cu instrumentele financiare și să exersăm diverse strategii de investiții.

Contul demonstrativ XTB îți oferă acces imediat la peste 3.200 de instrumente cu deținere, adică la Acțiuni și ETF-uri cu deținere, așa numitele instrumente considerate „mai sigure” pentru investitorii începători.

În plus, pentru cei care au deja ceva experiență sau sunt curioși cum funcționează și instrumentele mai avansate, dar și puțin mai riscante, contul demo XTB pune la dispoziție 2.100 de instrumente financiare de tip CFD din piețe precum Forex, Indici, Mărfuri, Crypto și Acțiuni.

4. Accesează „biblioteca financiară” virtuală și gratuită

Ceea ce ne oprește să investim este, cel mai adesea, teama că nu avem suficiente cunoștințe economice și că nu ne vom descurca „în lumea cifrelor”. 

ADVERTISING

Însă, în țările cu tradiție din Vestul Europei sau în SUA, majoritatea oamenilor investesc, chiar și cei care nu au nici un fel de studii economice, la fel cum, astăzi, noi cu toții avem carduri bancare și folosim aplicații mobile – instrumente care „ne speriau” părinții, cu numai 10 ani în urmă.

Ca să analizăm piața, acum nu mai este nevoie să ne chinuim singuri cu înțelegerea teoriilor economice complexe. Putem vizualiza gratuit multe materiale realizate de XTB, care sunt sintetizate special pentru cei novice în lumea investițiilor.

Putem parcurge materiale video din platforma de investiții XTB sau canalul de YouTube XTB România și, în paralel, să urmărim materialele scrise pe site-ul XTB.

În acest fel, ne vom deprinde cu analiza tehnică. Aceasta ne ajută să evaluăm investițiile și să identificăm anumite oportunități, pe baza tendințelor remarcate pe graficele de tranzacționare. Spre exemplu, analizând mișcarea prețului și volumul. Vom învăța să analizăm graficele și să facem prognoze privind posibilele evoluții ale prețurilor acțiunilor, mărfurilor sau valutelor, în viitor. 

Ulterior, vom avansa la analiza fundamentală și vom învăța să urmărim acele date și rapoarte economice cheie care pot influența bursele. 

Totuși, o mișcare specifică a pieței nu poate fi anticipată cu exactitate. De aceea, este fundamental să învățăm și cum să ne protejăm investițiile când nu am luat cele mai inspirate decizii sau în cazuri de volatilitate sau factori externi, care pot interveni brusc afectând economia, respectiv bursele – pandemii, războaie și altele.

În contul demonstrativ putem exersa „Short-selling-ul”, un procedeu „salvator” în perioadele în care bursele scad. Astfel, valorificăm oportunitățile oferite de scăderile pe burse prin vânzarea, la momentul prezent, a ceva ce nu deținem și pe care îl răscumpărăm în viitor. În acest mod, marcăm diferența de preț apărută ca urmare a scăderii prețului unui instrument, fără să fie nevoie să-l fi deținut în faza inițială. 

De asemenea, putem să ne familiarizăm și cu „Hedging-ul” sau „lacătul”, o altă strategie specială care ne ajută să ne protejăm portofoliul în cazul unor fluctuații bruște și nedorite.

5. Realizarea primei investiții

La XTB, putem trece rapid de la un cont demo la un cont real, fără formalități inutile, în circa un sfert de oră. 

După ce ne-am ales instrumentul financiar în care vrem să investim, putem depune rapid și ușor suma de bani necesară tranzacției. Avem acces imediat și permanent, 24 de ore din 24, la platforma XTB, pentru a administra tranzacția pe care tocmai am deschis-o.

În cei aproape 20 de ani de activitate pe piețele financiare internaționale, XTB a reușit să dobândească încrederea a peste jumătate de milion de clienți din întreaga lume. Toate acestea se datorează faptului că XTB pune accent pe securitatea și siguranța conturilor de investiții.

Compania a investit în sisteme de securitate de ultimă generație. Datele personale și financiare ale fiecărui utilizator sunt criptate cu tehnologii avansate.

Banii investitorilor sunt depozitați în conturi bancare separate și nu sunt amestecați cu fondurile companiei.

Mai mult, toate detaliile legate de taxe și comisioane sunt disponibile pe site-ul XTB și actualizate constant, pentru ca fiecare să-și facă propriile calcule financiare în funcție de bugetul său de investiții. 

Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 82% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇