Tradiția preparatelor de odinioară, realizate cu migală, din ingrediente naturale, de producători locali, este dusă mai departe de Profi. Cu 28.000 de angajați în 1.654 de magazine proprii si Partener prezente în 795 de localități urbane și rurale, Profi este cel mai mare angajator privat din România. PROFI SUPER, PROFI CITY, PROFI GO și PROFI LOCO, cele patru formate de magazin ale rețelei, desfac o gamă de 5.000 de produse apreciate de cei peste 1,2 milioane de clienți care își fac zilnic cumpărăturile în aceste magazine. Mai bine de 94% din aceste produse provin de la furnizori din România.
Profi a creat și un instrument de explorare culinară, unul prin care este unită România gustului bun.
Pe Via Profi sunt ușor de găsit bunătăți artizanale delicioase realizate după rețete tradiționale de producători din tot mai multe județe. Pregătite după rețete moștenite, recent descoperite sau împrumutate din comunitate, produsele au ca punct forte calitatea. Sunt făcute ca pentru propria familie, nu în cantități mari. Așa că fiecare produs este garantat bun, natural, făcut cu mult suflet și bun de pus pe masă. Pe Via Profi, fiecare producător are o pagină cu toate informațiile – de la ce bunătăți face, povestea lui pe scurt și fotografii făcute de Echipa Profi, până la datele de contact complete. Astfel, Via Profi oferă acces la micii producători artizanali direct, fără intermediari.
Să înceapă călătoria gustului bun!
Timiș, județul unde s-a născut Profi, este doar unul dintre cele prezente pe platformă. Numărul județelor, dar și al producătorilor se completează pe zi ce trece, până la o imagine cât mai complete a României gustului bun.
Încă de la 14 ani, Neamțu Ion Alin își ajuta bunicul la creșterea și îngrijirea animalelor. A putut să observe cum cu atenție sunt îngrijite și apoi cum se nasc produse bune și sănătoase din mâini dibace. Acum are două ferme proprii de porci managalița din a căror carne sunt făcute produsele pe care le are de vânzare. La prepararea acestora folosește doar condimente naturale. Deși afacerea s-a dezvoltat și are proprii angajați, continuă să se implice și el fiind pasionat de întreg procesul de producție.
Emilia Popa are la Coșteiu de Sus o gospodărie de invidiat, cu doi nuci mari și bătrâni în fața casei, adevărați străjeri. Cu o variatate largă de produse, fucte și legume, brânzeturi și conserve cucerește atenția și admirația oricărui om care o vizitează. Face pâine de casă, carne cu untură la borcan, zacuscă, dulcețuri, etc. Legumele și fructele le crește natural utilizând doar îngrășăminte naturale din urzica pe care o culege primăvara și pe care o pune la macerat în butoi. Face parte din proiectul ”Mic dejul la Margina”, motiv pentru care primește numeroși vizitatori pe care îi răsfață cu produse tradiționale și pe care îi ajută să descopere farmecul vieții de la țară. Organizează și brunch-uri la cererea grupurilor organizate care intenționează să o viziteze. Vestea despre gusturile bune și ospitalitatea ei s-a dus în toată țara, iar aici au ajuns chiar și concurenții din Treasure Games in Banat, singurul reality show în social media din România.
În Sârbova, Adriana, italiancă de origini, a pus bazele unui proiect social care susține câteva tinere venite din centre de plasament. Acestea locuiesc împreună, gospodăresc și se întrețin din producția și vânzarea de produse lactate. În practică utilizează rețetele italienești puse la dispoziția lor de către Adriana. Unul dintre produsele de care sunt mândre este brânza maturată de circa 7 kg, pe care o fac doar în două bucăți pe lună, un produs care necesită îngrijire constantă și de durată, de cel puțin 12 luni.
La poalele Munților Poiana Ruscă, păstrăvăria lui Ardelean Marian Viorel fiind alimentată cu apă proaspătă dintr-un afluent al râului Bega. Acest lucru face ca habitatul în care este crescut păstrăvul să fie unul natural. Viorel, fiind pasionat de întregul proces, crește peștele de la cel mai incipient stadiu, icrele le cumpără din Italia sau Slovenia. Hrana o alege, de asemenea, cu multă atenție. Este un proces de durată, de circa 9 - 10 luni, prin care păstrăvul de la 0,1 grame ajunge să cântărească 350 - 400 grame.
Gusturile bune puse pe Via Profi de ei sunt doar câteva dintre sutele de propuneri care pot fi azi descoperite aici. Pe www.via-profi.ro se poate selecta simplu județul, tipul de produse care vă interesează, și apoi toate informațiile sunt reunite în pagini ușor de accesat de pe orice dispozitiv cu acces la internet.