Dâmbovița: Savoarea produselor tradiționale, ușor de găsit pe Via Profi

Producătorii locali din România se regăsesc de acum reuniți sub platforma Via Profi, prin care oricine poate ajunge să-i cunoască și astfel să se bucure de gustul autentic românesc păstrat de artizani culinari care aduc rețete tradiționale sau caută să integreze unele noi în patrimoniul gastronomic național. Accesibilă gratuit, platforma via-profi.ro permite căutarea și contactarea directă a producătorilor, grupați pe domenii și județe. Pentru cei care vor să se lase inspirați de gusturi noi și de producători care pun suflet, prima pagină a platfomei oferă recomandări vizuale, cu imagini mari și sugestive. La fiecare nouă accesare a platformei, apar noi recomandări pentru o explorare cât mai generoasă a României gustului bun.

Zilnic, produse delicioase și sănătoase de la micii producători locali se nasc în gospodării, ferme sau mici afaceri de familie. De multe ori acestea rămân necunoscute în afara comunității locale. Creatorii lor găsesc cu greu resurse și ajutor pentru a ajunge cu ele la cât mai mulți consumatori care i-ar putea ajuta să-și continue activitatea și să păstreze metodele naturale, tradiționale de preparare.

Profi schimbă de acum povestea micilor producători locali, implicându-se direct în întregul proces – de la pregătirea produselor pentru vânzare, oferind consiliere și suport complet, până la promovare și încurajarea cât mai multor români să descopere gustul autentic românesc și pe artizanii lui.

ADVERTISING

Platforma  via-profi.ro este una vie, completată permanent cu noi producători sugerați de vizitatori, descoperiți de echipele Profi sau care se înscriu folosind formularul de contact.  

Dâmbovița este doar unul dintre cele peste 10 județe listate azi pe Via Profi. Numărul județelor, dar și al producătorilor din fiecare regiune, crește pe zi ce trece, astfel încât Via Profi oferă o imagine tot mai completă a artizanilor gustului bun din România.

Între micii producători din Dâmbovița prezenți pe Via-Profi.ro se află și Andreea Machidon și Mihai Petrescu. Cea mai mare parte a a materiei prime din conservele De Neagra sunt produse chiar de ei, respectând standardele ecologice existente. Rețele sunt atât locale, cât și internaționale, adaptate și reinterpretate după gustul lor.

ADVERTISING

Cele 5 borcane care prind sub capac doar gust bun sunt Zacusca Țărănească și Sosul de Tomate, gustări rapide sub forma unor salate de Castraveți Bread & Butter și Sfeclă cu Măr Copt. Căutările și explorările celor doi din zona de patrimoniu se văd astăzi în spectaculoasa și neașteptata dulceață de morcovi și lămâie, o rețetă veche de la 1900.

De Neagra este un proiect social, ce folosește mâini iscusite de lucru locale, valorificând astfel responsabil nu doar resursele pământului din zona Bucșani, dar mai ales resursele din comunitate.

În Fieni, afacerea familiei Iacobescu a luat naștere în 1993 și menține până în ziua de azi metodele tradiționale de facere a pâinii. Rețetele lor sunt bazate pe ingrediente simple, dar de calitate, precum sare, drojdie, apă și făină, fără amelioratori sau conservanți. Exceptând malaxarea, tot procesul de producție este manual, de la cernerea făinii până la desăvârșirea pâinii în cuptorul pe vatră.

În comuna Priboiu, visul lui Teddy și Teo Niculescu  a fost de a readuce mâncarea sănătoasă pe piață. Așa a luat viață afacerea lor în anul 2018. Din combinarea rețetelor bunicii lui Teddy și procese tehnologice de ultimă oră, ei oferă produse naturale, fără aditivi, coloranți sau conservanți. Datorită procesării în vid, într-un mediu steril, la o temperatură de sub 100 de grade Celsius, fructele și legumele folosite își păstrează aromele și toate valorile nutritive.

La Braniștea se fac produse din carne afumate cu rumeguș, create după rețete tradiționale și cu condimente alese, cum ar fi sarea adusă direct din salina Prahova. Pentru păstrarea gustului de odinioară produsele nu trec printr-un proces de fierbere, ci sunt doar afumate, iar Tolea Lauretia știe cum să facă asta pentru a aduce gustul bun pe masa tuturor.

Via Profi oferă multe alte posibilități de a descoperi producători asemeni lor. Oameni pasionați, care fac în cantități limitate produse de calitate. Via Profi nu oferă doar gusturi de savurat, ci și locuri în care să vă opriți pentru peisaje minunate, dar și pentru a asculta poveștile unor oameni gospodari care caută să facă România un loc mai bun pentru noi toți. Pe www.via-profi.ro  se poate selecta simplu județul, tipul de produse care vă interesează, și apoi toate informațiile sunt reunite în pagini ușor de accesat de pe orice dispozitiv cu acces la internet.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇