Suedia, care a atras atenţia prin strategia sa mai puţin strictă împotriva noului coornavirus, i-a îndemnat joi pe suedezi să muncească de acasă cel puţin până de Anul Nou, în contextul în care a depăşit pragul de 80.000 de îmbolnăviri de COVID-19, relatează AFP.
Această măsură – care vizează în parte o reducere a utilizării mijloacelor de transport în comun – are scopul să faciliteze deplasarea muncitorilor consideraţi esenţiali.
Autorităţile suedeze înregistrează în prezent o scădere a numărului contaminărilor, mai ales a cazurilor grave, care necesită îngrijiri intense.
Însă Agenţia suedeză a Sănătăţii Publice avertizează că, în cazul în care ”contactele cresc din nou, există un risc considerabil al unei noi răspândiri (a bolii) în toamnă”.
”Noi am căutat mereu să implementăm măsuri durabile şi care să dea dovadă de rezistenţă prin munca de acasă pe termen lung, pe care trebuie să o realizăm pentru a lupta împotriva acestei pandemii”, a subliniat într-o conferinţă de presă epidemiologul-şef Anders Tegnel.
Modelul suedez de luptă cu pandemia
De la începutul crizei sanitare, ţara a înregistrat peste 80.100 de cazuri de covid-19 - 318 în ultimele 24 de ore -, reprezentând unul dintre nivelurile de contaminare pe locuitor cele mai mari din Europa.
În total, 5.739 de oameni au murit din cauza covid-19 în Suedia, potrivit autorităţilor.
Spre deosebire de alte ţări europene, Suedia nu a impus niciodată o izolare a populaţiei şi a provocat o controversă pe tema pertienenţei strategiei sale împotriva covid-19.
Ea a ţinut şcolile pentru tineri în vârstă de până la 16 ani deschise, dar şi cafenelele, barurile şi alte restaurante.
Agenţia de Sănătătate Publică apără această abordare, pe care o consideră pertinentă pe termen lung şi respinge măsurile luate într-o perioadă scurtă de timp, pe care le consideră prea ineficiente faţă de efectele pe care le au asupra societăţii.
În ceea ce priveşte folosirea măştilor de protecţie, numai personalul din sănătate este îndemnat să le poarte.
Citește și: