SUA reevaluează un dictator ca să poată să-l sancționeze pe Putin

SUA reevaluează un dictator ca să poată să-l sancționeze pe Putin

Administrația Biden e în discuții avansate cu Venezuela, pentru a putea, de luna viitoare, să înceapă să livreze petrol în Europa, pentru a compensa lipsa țițeiului rusesc, odată ce UE a adoptat un embargo parțial.

Petrolul venezuelean ar urma să ajungă în Europa prin compania italiană Eni și cea spaniolă Repsol. Volumele nu vor fi mari, astfel că nu vor impacta semnificativ prețurile la nivel mondial, potrivit surselor de la Washington citate de Reuters.

Volumul de petrol pe care se aşteaptă să îl primească Eni şi Repsol nu este mare, a spus una dintre persoane, iar orice impact asupra preţurilor globale ale petrolului va fi modest. Dar permisiunea dată de Washington de reluare a fluxurilor de petrol îngheţate de peste doi ani ale Venezuelei către Europa ar putea oferi un impuls simbolic preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro.

ADVERTISING

Moscova este unul dintre principalii aliaţi ai preşedintelui Nicolas Maduro, a cărui realegere în 2018 nu a fost recunoscută de o parte a comunităţii internaţionale, în special de Statele Unite, care încearcă să-l înlăture de la putere, mai ales prin sancţiuni economice.

Departamentul de Stat al SUA şi-a dat acordul acum, printr-o scrisoare, ca cele două companii să reia livrările, au spus sursele, Administrația lui Biden sperând, astfel, că va reuși, în același timp, și să redirecţioneze unele dintre livrările Venezuelei destinate Chinei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cele două companii energetice europene, care au asociate companii mixte cu compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA, pot contabiliza livrările de ţiţei în contul datoriilor neplătite şi dividendelor întârziate, au spus sursele.

Vicepreşedintele Venezuelei Delcy Rodriguez a scris pe Twitter, luna trecută, că speră că aceste concesii ale SUA „vor deschide calea pentru ridicarea totală a sancţiunilor ilegale care ne afectează întregul popor”.

O condiţie cheie, a spus una dintre persoane, a fost ca petrolul primit ”să meargă în Europa. Nu poate fi revândut în altă parte”.

ADVERTISING

Amintim că, la începutul invaziei, preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, s-a poziționat clar de partea Rusiei. El a numit sancțiunile impuse de Occident drept „crimă” și „nebunie”.

„Este o crimă ceea ce fac ei împotriva poporului rus, un război economic. I-au scos din sistemul Swift, le-au închis spaţiul aerian, au închis toate legăturile comerciale, au închis şi au interzis folosirea dolarului, este o nebunie ce fac ei cu Rusia.

Războaiele economice (...) trebuie să ia sfârşit în lume, problemele lumii trebuie rezolvate prin mijloace diplomatice şi politice, păstrând pacea", a comentat Maduro situația, în primele zile de război.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇