Oficiali din Ministerul francez al Energiei au declarat că ţara lor este împotriva unei ţinte unice de reducere cu 15% a consumului de gaze în Europa.
Înaintea întâlnirii de marţi, de la Bruxelles, a miniştrilor Energiei din Uniunea Europeană, reprezentanţii Parisului au susţinut că ţintele pentru fiecare ţară trebuie să ţină cont de capacitatea de export, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.
În replică, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat pentru solidaritate la nivelul Uniunii, în sensul acumulării de stocuri de gaz natural.
"Şi statele membre UE care primesc doar puţin gaz din Rusia pot să fie afectate de posibila oprire a gazelor pe piaţa noastră comună", a declarat Ursula von der Leyen, potrivit postului german NTV, citat de Mediafax.
"De aceea, este important ca toate statele membre UE să reducă cererea, să economisească mai mult şi să le distribuie altor state care sunt afectate mai mult", a insistat preşedintele Comisiei, amintind că solidaritatea energetică este un principiu fundamental al tratatelor comunitare.
Amintim că miercurea trecută Comisia Europeană a propus reducerea cu 15% a consumului în fiecare stat membru al UE, din august anul acesta până în martie 2023. Ţinta ar urma să fie iniţial asumată voluntar, însă ar putea deveni obligatorie în cazul în care Comisia declară o urgenţă.
Propunerea a fost criticată din start de mai multe ţări, în special Grecia, Portugalia şi Spania. Potrivit diplomaţilor, şi alte state membre ale Uniunii - Danemarca, Franţa, Irlanda, Italia, Malta, Olanda şi Polonia - au rezerve faţă de ideea de a acorda Comisiei autoritatea de a ordona reduceri.