Șefa FMI nu exclude o recesiune mondială: Va fi un an 2022 greu, dar vom avea un 2023 și mai dificil

Șefa FMI nu exclude o recesiune mondială: Va fi un an 2022 greu, dar vom avea un 2023 și mai dificil
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Directorul Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, spune că perspectiva economică globală „s-a întunecat semnificativ” din aprilie și că o recesiune globală e posibilă anul viitor.

FMI va revizui în scădere, a treia oară în acest an, prognoza pe 2022 asupra creșterii economice globale de 3,6%, a declarat şefa Fondului pentru Reuters. Ea a precizat că economiștii instituției lucrează încă la definitivarea datelor.

Fondul Monetar urmează să-și actualizeze prognoza pentru 2022 și 2023, la sfârșitul acestei luni, cu o scădere de aproape un procent față de luna aprilie. În 2021, creșterea economică la nivel global a fost de 6,1%.

ADVERTISING

"Perspectiva de la ultima noastră actualizare, în aprilie, s-a întunecat semnificativ", a spus șefa FMI, invocând extinderea inflației, creșterea dobânzilor cheie, încetinirea creșterii economice a Chinei și înmulțirea sancțiunilor aplicate Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Întrebată dacă există riscul unei recesiuni globale, Kristalina Georgieva a răspuns: "Riscul a crescut, așa că nu-l putem exclude."

Datele economice arată că unele economii mari, inclusiv cele din China și Rusia, s-au contractat în al doilea trimestru, iar riscurile vor fi și mai mari anul viitor, avertizează economista bulgară: "Va fi un an 2022 greu, dar un 2023 și mai dificil", a declarat ea, adăugând că riscul recesiunii va crește anul viitor.

ADVERTISING

Îngrijorarea investitorilor cu privire la intrarea în recesiune a crescut, după ce curba de randament a Trezoreriei Statelor Unite a coborât miercuri, a doua zi la rând, un indicator al apropierii unei posibile recesiuni.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, că, probabil, va fi greu de evitat o recesiune, nu doar în România, ci și în lume. "La noi ar apărea două dificultăți în plus. Prima, pe partea fiscal-bugetară: avem deja un deficit fiscal mare. Nu ai cum să faci corecția bugetară pe recesiune, veniturile fiscale scad foarte mult în perioade de recesiune. Nu poți nici să majorezi impozitele, pentru că accentuezi recesiunea", a spus el.

ADVERTISING

BNR a majorat, miercuri, rata dobânzii de politică monetară la 4,75% pe an, de la 3,75% pe an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇