Schimbările climatice și inflaţia pun în pericol muştarul de Dijon

Schimbările climatice și inflaţia pun în pericol muştarul de Dijon

Seminţele de muştar sunt victime ale schimbărilor climatice, iar penuria şi inflaţia îi lovesc pe producătorii tradiţionali de muştar de Dijon, un renumit produs francez, care a devenit un caz clasic al dificultăţilor de aprovizionare la nivel mondial.

„În 2021-2022, estimăm că producţia de seminţe de muştar a scăzut cu aproape 28%” în Canada, primul producător mondial, arată cel mai recent raport al Ministerului canadian al Agriculturii, informează AFP.

"În consecinţă, preţul mediu ar urma să se dubleze, până la un record de 1.700 de dolari (1.510 euro) pe tonă", adaugă ministerul.

ADVERTISING

"A fost o secetă devastatoare în vestul Canadei în vară. Asta înseamnă că cei care vor muştar de cea mai bună calitate vor plăti mai mult", explică Ramzy Yelda, analist pe pieţele de materii prime.

Criză fără precedent

Atunci când Canada ”tuşeşte”, regiunea Bourgogne din Franţa, aflată la o distanţă de 7.000 de kilometri, ”este răcită”. Regiunea din centrul Franţei unde se găsesc majoritatea producătorilor de muştar depinde în mare parte de fermierii canadieni pentru producţia acestui condiment consumat în întreaga lume.

ADVERTISING

"Suntem într-o criză fără precedent în ultimii 25 de ani", susţine Christophe Planes, director de vânzări pentru Franţa la 'Reine de Dijon', al treilea producător francez de muştar, o filială a grupului german Develey.

"Preţul seminţelor s-a mărit de trei sau patru şi în curând poate de cinci ori. În plus, nu există ofertă. Există o reducere de aproximativ 50% a ofertei de seminţe. În consecinţă, producţia noastră este mai mică cu 50%", subliniază Christophe Planes.

S-au scumpit și produsele de ambalare

În plus, au crescut şi preţurile la produsele de ambalare. Marc Désarménien, director la producătorul de muştar Fallot, enumeră lista scumpirilor: preţul capacelor de metal pentru borcane a crescut cu 42%, sticla s-a scumpit cu 12%, cartonul cu 20%.

ADVERTISING

Vinul alb de Bourgogne, un alt ingredient esenţial pentru muştarul de Dijon, şi-a dublat preţul din cauza îngheţului care a amputat recolta din 2021. De asemenea, Désarménien arată cu degetul spre creşterea costului cu transportul maritim, care s-a majorat de 4,5 şi chiar şase ori.

În consecinţă, firma Fallot a decis pentru 2022 o majorare de preţ cuprinsă între 7 şi 12% pentru muştarurile sale. La rândul său, producătorul Reine de Dijon are şi el de gând să crească preţurile, "altfel compania nu va supravieţui", spune Christophe Planes.

Încălzirea climei pune în pericol şi uleiul de măsline din Grecia. Producția e la jumătate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇