România e lider în UE la banii alocați pentru salariile bugetarilor

România e lider în UE la banii alocați pentru salariile bugetarilor

De trei ani, România se află pe primul loc în UE în ceea ce privește banii alocați pentru salariile angajaților de la stat.

În același timp, țara noastră este pe penultimul loc în Uniunea Europeană la venituri colectate la buget ca pondere în PIB, arată Profit.ro.

Cheltuielile pentru salarii, plătite angajaților din administrația centrală, dar și celor din administrația locală, au reprezentat anul trecut 35,44% din veniturile statului român, în urcare de la 34,22% în 2018.

De asemenea, anul trecut, ponderea în PIB a cheltuielilor cu salariile angajaților din sectorul public s-a situat la 11,2%, cu puțin peste media UE de 10,1%.

ADVERTISING

Însă veniturile statului român, colectate în principal din taxe și impozite, sunt reduse, de 31,7% din PIB anul trecut, față de o medie UE de 46,2% din PIB.

Cîţu: România va avea un deficit bugetar de 6,7% din PIB, în 2020. Contracţia economică va fi de 2,2% din PIB

Doar un singur alt stat a mai trecut de 30% anul trecut, Cipru, cu 30,22%, în urcare ușoară față de 2018. Media Uniunii Europene este de circa 22%, cu mult sub ceea ce alocă România din banii publici pentru plata de salarii.

Și în anii trecuți statul a împrumutat bani să acopere partea de cheltuieli ce îi depășea veniturile, dar în 2020 Guvernul se așteaptă la un deficit bugetar de 6,7%, foarte ridicat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇