Riscul pierderii banilor europeni nu are legătură cu deficitul, ci cu neîndeplinirea reformelor. Dezastru în calendarul jaloanelor PNRR

Riscul pierderii banilor europeni nu are legătură cu deficitul, ci cu neîndeplinirea reformelor. Dezastru în calendarul jaloanelor PNRR
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Modificările brutale și intempestive ale Codului Fiscal vor fi plătite de către economia privată, însă ele NU duc la absorbția fondurilor europene și nici nu depinde de ele pierderea acestor fonduri.

Dimpotrivă, singurul mod în care pot fi pierduți bani europeni este neîndeplinirea reformelor asumate prin PNRR.

Până la această oră, încă nu s-au încasat banii la cererea 2 de plată depusă încă de la finele anului trecut (între timp, ulterior publicării articolului, ministrul Finanțelor a anunțat că vineri au intrat banii din această tranșă - n.r.), iar cererile 3 și 4 se află în întârziere pentru că nu au fost făcute reformele pensiilor (problema complicată acolo fiind pensiile speciale) și reforma administrației și a salarizării.

ADVERTISING

România putea avea în conturi încă 9 miliarde de euro dacă îndeplinea reformele și jaloanele din PNRR potrivit calendarului – bani care sunt amânați sau chiar pierduți în cazul că aceste reforme nu se vor face.

În timp ce economia privată se pregătește să plătească obligațiile noi, guvernul nu-și face treaba lui și amână reforme pe care ar fi trebuit să le aibă deja făcute.

Mediul de afaceri a fost obligat să accepte modificări de taxe și noi impozite sub pretextul că, spunea Marcel Ciolacu, România riscă altfel să piardă fonduri europene și bani PNRR în sumă de 70 miliarde euro.

ADVERTISING

O afirmație desființată joi chiar de unul dintre europarlamentarii PSD, Corina Crețu. Ea a afirmat:

În privinţa posibilităţii suspendării fondurilor structurale, prevederile din tratat sunt foarte clare. Lansarea unei proceduri de corectare a unui deficit bugetar excesiv poate duce la aplicarea de amenzi de până la 0,2% din PIB în faza preventivă sau suspendarea fondurilor structurale. Procedura este una laborioasă, iar suspendarea fondurilor de coeziune trebuie votată în Consiliu. Şansele ca acest lucru să se întâmple sunt reduse, mai ales că Guvernul a colaborat cu Comisia Europeană în vederea reducerii deficitului bugetar. Nu există pericolul suspendării fondurilor europene, aşa cum se vehiculează„.

ADVERTISING

În privința fondurilor PNRR lucrurile sunt la fel de clare. Suspendarea fondurilor nu are nicio legătură cu deficitul, ci doar cu respectarea calendarului de bifare a țintelor și jaloanelor agreate prin PNRR. Iar aici responsabili sunt doar Guvernul, ministerul coordonator – MIPE și ministerele de linie.

Citește articolul integral pe Curs de Guvernare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇