Risc crescut de recesiune globală din cauza tarifelor SUA, arată un sondaj Reuters

Risc crescut de recesiune globală din cauza tarifelor SUA, arată un sondaj Reuters
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Există un risc ridicat ca economia globală să intre în recesiune în acest an, susțin numeroși economiști.

Tarifele impuse de președintele american Donald Trump au afectat încrederea mediului de afaceri, arată majoritatea potrivit majorității economiștilor dintr-un sondaj Reuters.

În urmă cu doar trei luni, același grup de economiști, acoperind aproape 50 de economii, se aștepta ca economia globală să crească într-un ritm puternic și constant.

Însă inițiativa lui Trump de a remodela comerțul mondial, prin impunerea de tarife asupra tuturor importurilor din SUA, a generat unde de șoc pe piețele financiare, ștergând trilioane de dolari din valoarea piețelor bursiere și afectând încrederea investitorilor în activele americane, inclusiv în dolar, ca refugiu sigur.

Deși Trump a suspendat temporar cele mai dure tarife impuse majorității partenerilor comerciali, o taxă generală de 10% rămâne în vigoare, alături de un tarif de 145% asupra Chinei, principalul partener comercial al SUA.

„Este destul de greu pentru companii să planifice pentru luna iulie în condițiile în care nu știu care vor fi tarifele reciproce. Să încerci să planifici pentru încă un an înainte? Cine știe cum va arăta situația, ca să nu mai vorbim de cinci ani în viitor”, a declarat James Rossiter, șeful strategiei macro globale la TD Securities.

Opinie generalizată: Impact „negativ”

Confruntate cu incertitudini majore și taxe vamale record, multe companii globale fie și-au retras, fie și-au redus previziunile de venituri.

Într-o rară unanimitate, niciunul dintre cei peste 300 de economiști chestionați între 1 și 28 aprilie nu a declarat că tarifele au avut un impact pozitiv asupra încrederii în mediul de afaceri: 92% au indicat un impact „negativ”, iar 8% „neutru”, în special din India și alte economii emergente.

Trei sferturi dintre economiști și-au redus prognoza de creștere globală pentru 2025, coborând media la 2,7% de la 3,0% în sondajul din ianuarie. Fondul Monetar Internațional estimează o creștere puțin mai mare, de 2,8%.

Specialiștii și-au revizuit prognozele

Economiile individuale analizate au urmat o tendință similară: mediile prognozelor au fost reduse pentru 28 din cele 48 de economii chestionate.

Pentru 10 economii, opinia de consens a rămas neschimbată, iar pentru alte 10 (inclusiv Argentina și Spania), a fost ușor îmbunătățită, în principal datorită evoluțiilor interne.

China și Rusia sunt estimate să crească cu 4,5% și, respectiv, 1,7%, depășind SUA, cu prognoze neschimbate față de trimestrul anterior.

În schimb, previziunile pentru Mexic și Canada au fost revizuite în jos semnificativ față de ianuarie, la 0,2% și respectiv 1,2%. Majoritatea acestor revizuiri au avut loc în ultima lună.

Prognozele pentru 2026 reflectă aproape aceeași tendință, ceea ce sugerează că declinul așteptărilor de creștere, început odată cu impunerea tarifelor de către Trump, este profund și greu de inversat.

Risc ridicat de recesiune

Întrebați despre riscul unei recesiuni globale în acest an, 60% (101 din 167) au răspuns că este ridicat sau foarte ridicat. 66 au spus că este scăzut, inclusiv patru care au indicat „foarte scăzut”.

„Este un mediu extrem de dificil pentru a fi optimist în privința creșterii economice”, a spus Timothy Graf, șeful strategiei macro pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa la State Street.

„Chiar dacă am elimina tarifele astăzi, daunele ar fi deja semnificative, inclusiv în ceea ce privește percepția SUA ca actor de încredere în acorduri bilaterale și multilaterale, de la comerț la apărare comună.”

Progresele făcute de băncile centrale în ultimii ani în reducerea celei mai grave crize inflaționiste din ultimele decenii, prin majorări rapide de dobânzi, sunt așteptate să fie afectate de tarife, pe care economiștii le consideră inflaționiste.

„Să îți tai cel mai mare partener comercial… va provoca tot felul de efecte negative asupra prețurilor, ceea ce va afecta veniturile reale și, în final, cererea”, a adăugat Graf.

„Este o situație în care posibilitatea de a intra într-un mediu stagflaționist era anterior destul de scăzută – dar acum este în creștere.”

Stagflația este definită, de obicei, ca o perioadă extinsă de creștere economică slabă sau inexistentă, inflație ridicată și șomaj în creștere.

Peste 65% dintre băncile centrale majore chestionate (19 din 29) nu sunt așteptate să își atingă țintele de inflație în acest an. Numărul scade ușor, la 15, pentru anul viitor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇