La reprezentanțele auto din toată America, clienții se grăbesc să cumpere mașini noi, speriați de creșterile de prețuri provocate de noile tarife vamale. Unii și-au schimbat chiar și iPhone-ul mai devreme decât plănuiseră.
Dar în cazul altor produse, magazinele nu observă valuri de cumpărături „de panică”. Din contră, consumatorii americani par tot mai ezitanți și înclină să amâne achizițiile importante, potrivit unor sondaje de piață și observațiilor băncii centrale americane – Federal Reserve, arată o analiză CNBC.
În cel mai recent raport Beige Book, Fed arată că, în afara sectorului auto, cheltuielile de consum au scăzut la nivel național. Doar cinci districte au raportat o ușoară creștere economică, patru au înregistrat scăderi, iar trei au rămas în mare parte neschimbate.
Creșteri notabile s-au observat în vânzările de mașini și unele produse de uz curent, alimentate de teama scumpirilor. Însă atât călătoriile de afaceri cât și cele de agrement sunt în scădere, iar incertitudinea privind politica comercială internațională este resimțită în toate regiunile.
Frână la cumpărături, accelerație la mașini
Deși tarifele nu sunt încă în vigoare peste tot, ele au declanșat un val de cumpărături strategice. O analiză Cox Automotive arată că vânzările auto au crescut cu 5,3% în martie, în timp ce restul pieței de retail a înregistrat o creștere de doar 0,5%.
Tariful de 25% impus de președintele Trump pentru vehiculele importate ar putea scumpi o mașină cu până la 6.000 de dolari. Chiar și mașinile asamblate în SUA vor costa în medie cu 3.600 de dolari mai mult, din cauza pieselor afectate de taxe.
„Toată lumea cumpără acum de frică să nu se scumpească prea mult. Parcă retrăim nebunia cumpărăturilor din pandemie”, spune Craig DeSerf, managerul unui dealer auto din Texas.
Un sondaj GlobalData arată că aproape 12% dintre americani au grăbit achiziția unei mașini din cauza tarifelor, iar 10% au făcut același lucru cu mobila.
Cumpărături amânate, bani puși deoparte
Pentru majoritatea produselor, consumatorii adoptă o atitudine precaută: mai bine așteaptă decât să riște. Un sondaj NielsenIQ arată că 35% dintre americani intenționează să amâne o achiziție majoră (casă, mașină, electrocasnice), în timp ce doar 7% spun că au grăbit astfel de achiziții.
Vânzările de locuințe au ajuns în martie la cel mai scăzut nivel din 2009, în contextul dobânzilor mari și al incertitudinii economice.
Walmart nu a observat un comportament de cumpărături de panică, dar recunoaște că există o volatilitate neobișnuită în obiceiurile de consum. Iar șeful Sam’s Club (parte din Walmart) spune că nu s-au văzut creșteri semnificative în vânzările de electronice sau electrocasnice.
Clienți nervoși și bilete de avion mai ieftine
Executivii din retail și transporturi spun că americanii sunt mai atenți la fiecare dolar cheltuit. La Procter & Gamble, CFO-ul companiei a spus că tarifele i-au făcut pe consumatori „mai nervoși”, orientându-se spre reduceri și magazine de tip discount.
Nici companiile aeriene nu stau mai bine: cererea pentru bilete interne a scăzut, iar prețurile s-au redus cu 5,3% în martie.
Delta, American Airlines, Alaska Airlines și Southwest au renunțat recent la estimările financiare pentru 2025, din cauza incertitudinilor. American Airlines a declarat că segmentul de clienți cei mai sensibili la prețuri și cei care călătoresc ocazional este cel mai afectat.
Economisire, nu cheltuire
Steve Zurek, analist la NielsenIQ, spune că americanii adoptă o „mentalitate de conservare a banilor”. Teama de ce urmează îi face pe mulți să amâne orice plan costisitor – de la renovări la vacanțe.
Tiffany Armstrong, o avocată din Dallas, este un exemplu. Ea a pus pe pauză renovarea bucătăriei: „Între incertitudinea prețurilor și fluctuațiile bursei, nu pare momentul potrivit.”
Totuși, a făcut o excepție: a cumpărat mai devreme un nou iPhone. Ironia? Câteva zile mai târziu, Apple a fost scutită de tarife.