Orașul Niagara Falls din Canada traversează o criză majoră, pe fondul numărului record de solicitanți de azil.
Afluxul neașteptat de migranți pune o presiune uriașă asupra serviciilor locale, dar aduce și o forță de muncă binevenită într-o regiune dependentă de turism și servicii.
Cu o populație de aproximativ 100.000 de locuitori, Niagara Falls a ajuns să găzduiască la un moment dat peste 5.000 de solicitanți de azil, devenind localitatea cu cel mai mare număr de migranți pe cap de locuitor din Canada, potrivit The Telegraph.
„Adăposturile noastre sunt pline, locuințele de tranziție sunt ocupate, iar problema consumului de droguri este mai gravă ca niciodată”, a avertizat primarul Jim Diodati.
Tensiuni în creștere
Renumit pentru cele 15.000 de camere de hotel, orașul a devenit un centru important de cazare pentru migranți în așteptarea procesării cererilor de azil.
În prezent, 11 hoteluri din Niagara Falls, inclusiv Wyndham Garden Tower, găzduiesc familii venite în special din Africa. În subsolul acestui hotel, agenția canadiană pentru refugiați asigură mese zilnice, în timp ce turiștii iau micul dejun la etaj, scrie Mediafax.
Tensiunile nu au întârziat să apară. Proprietarii de afaceri locale se plâng că hotelurile sunt ocupate de persoane care nu contribuie la economia locală. Elizabeth Bilotta, proprietara salonului Hair Gallery, a declarat că a suferit pierderi importante din cauza anulării programărilor de către migranți.
Oportunitate pentru afaceri
Pe de altă parte, integrarea solicitanților de azil în câmpul muncii reprezintă o oportunitate pentru companiile locale, în condițiile în care aceștia au dreptul legal de a lucra în perioada de așteptare a deciziilor.
Subiectul migrației a devenit unul central în campania electorală din Canada, în contextul în care alegătorii sunt chemați luni la urne pentru a-și alege noul prim-ministru. Guvernul liberal a anunțat deja reducerea plafonului pentru noii rezidenți permanenți la 395.000 în 2025, față de 500.000 în anul precedent.
În plus, primarul Diodati se arată îngrijorat de impactul politicilor președintelui american Donald Trump asupra turismului, după ce traficul turistic dinspre Canada spre SUA a înregistrat deja un declin de 25%.
G.P.