Bruxelles-ul trage de mânecă Guvernul: Întârzieri grave în PNRR, probleme la spitale și minele de cărbune

Bruxelles-ul trage de mânecă Guvernul: Întârzieri grave în PNRR, probleme la spitale și minele de cărbune
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul României a fost criticat de Comisia Europeană, printr-o scrisoare, pentru stagnarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a trimis o notă de informare către toate ministerele, obținută de Digi24, care arată cum oficialii de la Bruxelles cer explicații pentru întârzieri și spun că modificările propuse de autoritățile de la București, în multe domenii, sunt nerealiste.

La începutul lunii aprilie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a trimis Comisiei Europene mai multe modificări în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Dar în răspunsul primit de Guvern Comisia Europeană arată că nu este de acord, cel puțin nu total, cu propunerile oficialilor români, spunând că modificările nu au fost susținute de documente care să le justifice, dar și că unele măsuri nu sunt realiste. Mai mult, Comisia a avertizat că întârzierile înregistrate la București afectează dezvoltarea țării.

​Unele dintre cele mai mari probleme ridicate de oficialii europeni sunt în sectorul energetic. Mai exact, reforma decarbonizării - închiderea minelor pe cărbune. Conform celor asumate în PNRR, România trebuie să închidă centralele pe cărbune până la finalul acestui an, ceea ce include capacitățile de la Complexul Energetic Oltenia (Rovinari, Turceni), CET Craiova și CET Govora.

Însă Ministerul Energiei a propus amânarea acestei măsuri până în 2029, pe motiv că nu există suficiente grupuri pe gaz care să înlocuiască toate capacitățile de producție a energiei pe cărbune.

În documentul consultat de Digi24, Comisia Europeană spune însă că ministerul nu a oferit dovezi suficiente pentru a demonstra că există probleme privind aprovizionarea.

Probleme sunt și în domeniul sănătății. Comisia Europeană a cerut Guvernului să explice de ce nu se mai pot construi toate cele 24 de spitale promise inițial și a subliniat că puteau fi duse la bun sfârșit, conform bugetului alocat, cel puțin 15, în loc de 13 - cât a anunțat ministrul Marcel Boloș. ​

Mai mult, oficialii europeni arată că Guvernul s-a contrazis în declarații, după ce în februarie Executivul spunea ca doar 11 spitale au progresat și ar putea fi gata până la anul.

​Comisia Europeană a dat termen Guvernului ca până la începutul lunii viitoare să trimită toate explicațiile cerute, dar și varianta finală a modificărilor dorite în PNRR. În cazul în care nu vor exista îmbunătățiri, Executivul riscă să piardă bani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇