RBL cere amânarea cu 6 luni a creșterii fiscalității pentru companii și reducerea drastică a cheltuielilor publice

RBL cere amânarea cu 6 luni a creșterii fiscalității pentru companii și reducerea drastică a cheltuielilor publice
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Romanian Business Leaders solicită amânarea cu 6 luni a implementării măsurilor de creştere a fiscalităţii pentru mediul de afaceri şi adoptarea unor măsuri drastice de reducere a cheltuielilor publice.

„Noi, Romanian Business Leaders, suntem nemulţumiţi pentru că, din nou, sunt promovate măsuri de modificare a regimului fiscal cu aplicabilitate în 3 zile, date încă o dată între Crăciun şi Revelion.

Nu există un parteneriat, nu există consultări reale, aşa cum se declară, între Guvern şi mediul de afaceri, iar oprirea creşterii cheltuielilor bugetare nu înseamnă reducerea lor.

Astăzi, 30 decembrie, înainte de adoptarea OUG-ului Trenuleţ în şedinţa de Guvern, Romanian Business Leaders solicită: amânarea cu 6 luni a implementării măsurilor de creştere a fiscalităţii pentru mediul de afaceri şi consultări reale şi imediate; adoptarea unor măsuri drastice de reducere a cheltuielilor publice, nu doar de îngheţare a lor.

Închidem anul 2024 cu un deficit de aproape 9%, avem nevoie urgentă să închidem robinetul cu bani publici", se menţionează într-un comunicat, citat de Agerpres.

Reprezentanţii RBL susţin că lecţiile date în alegerile recente nu au fost învăţate de partidele mari şi riscul ca actuala clasă politică de la putere să devieze România de pe drumul european este în creştere accentuată.

„Aceasta este o sirenă de alarmă pe care o tragem Guvernului. Nu puteţi schimba ceva în România făcând politică în acelaşi fel - cu minciună şi manipulare. Noi susţinem ferm calea pro-europeană şi am arătat asta clasei politice. La rândul vostru, arătaţi-ne şi arătaţi poporului român că putem avea încredere că ne veţi menţine pe această cale, nu doar prin vorbe, ci şi prin fapte", transmit reprezentanţii RBL.

Potrivit acestora, Coaliţia de guvernare „şi-a încălcat într-un timp record promisiunile", în condiţiile în care în urmă cu 7 zile a promis stabilitatea şi predictibilitatea sistemului fiscal în programul propriu de guvernare şi acum două zile, într-o întâlnire faţă în faţă cu confederaţiile patronale, au promis acelaşi lucru.

Fundaţia Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie imparţială, apolitică. RBL este vocea şi vehiculul de acţiune al liderilor din mediul privat de business pentru dezvoltarea României.

Misiunea RBL este ca România să devină o ţară mai bună pentru afacerile responsabile şi, în felul acesta, pentru toţi românii.

Proiectele Fundaţiei se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea şi dezvoltarea societăţii: antreprenoriat, educaţie şi bună guvernare. Acestea sunt iniţiate şi dezvoltate pe bază de voluntariat de cei peste 500 de membri ai comunităţii RBL din Bucureşti şi cele 7 filiale locale.

Măsurile care afectează mediul de afaceri din ordonanța trenuleț

Proiectul de ordonanţă a fost publicat duminică de Ministerul Finanţelor.

Potrivit proiectului, impozitul pe dividende distribuite din 2025 va crește de la 8% la 10% și vor fi eliminate facilitățile de care beneficiază angajații din IT, construcții, agricultură și industrie alimentară.

  • Proiectul ”ordonanței trenuleț” poate fi văzut AICI
  • Nota de fundamentare a proiectului poate fi văzută AICI

Proiectul prevede și reducerea plafonului pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro în prezent la 250.000 de euro, iar din 2026 la 100.000 de euro.

De asemenea, se introduce impozitul pe construcții speciale, calculat prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior (în 2025 la valoarea din 31 decembrie 2024), inclusiv în situația în care sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosință.

După publicarea proiectului de OUG, patronatele au acuzat guvernul că a introdus taxe noi pe șest, după ce promisese că acestea vor fi discutate în ianuarie, iar companiile din IT au acuzat un impact brutal asupra unui sector strategic și au cerut guvernului să revină asupra deciziei.

Guvernul nu doar că nu dă înapoi, dar cere companiilor să nu crească 6 luni prețurile

Înainte de ședința de guvern de astăzi, Marcel Ciolacu a anunțat nu numai că Executivul nu dă înapoi și va adopta ordonanța trenuleț, dar a și cerut companiilor să nu majoreze timp de șase luni prețurile, din solidaritate cu populația și cu guvernul.

Ciolacu a motivat spunând că este singura modalitate în care poate ține sub control deficitul bugetar în 2025. El a declarat și că nu regretă niciuna dintre măsurile luate care au dus la creșterea cheltuielilor statului cu 69 de miliarde de lei peste cât era programat în 2024.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇