Peste noapte, Guvernul Ciolacu reintroduce „taxa pe stâlp”, cu impact major asupra companiilor private

Peste noapte, Guvernul Ciolacu reintroduce „taxa pe stâlp”, cu impact major asupra companiilor private
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Proiectul de ordonanță de urgență care introduce restricții bugetare, dar și creșteri de impozite și eliminarea unor facilități fiscale, aduce și o veste foarte proastă pentru companiile private. Fără niciun fel de avertisment, de pe o zi pe alta, guvernul Ciolacu reintroduce așa numita „taxă pe stâlp”, inventată de guvernul Ponta în 2014 și eliminată la 1 ianuarie 2017.

ADVERTISING

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență:

Art. LXVI Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

16. La articolul 498, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(1) Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri. În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al UAT-urilor impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosință cu titlu gratuit/închiriere.

ADVERTISING

(2) În situaţia în care, în cursul anului curent, se înregistrează operaţiuni de majorare sau diminuare a valorii construcţiilor menţionate la art. 497, impozitul pe construcţii calculat potrivit alin. (1) nu se recalculează. Aceste modificări sunt luate în considerare pentru determinarea impozitului pe construcţii datorat pentru anul următor.

Potrivit proiectului de act normativ, impozitul pe construcții va fi plătit de:

  • persoanele juridice române, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial.
  • persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România.
  • persoanele juridice cu sediul social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene.
ADVERTISING

Construcțiile care sunt supuse impozitării sunt cele prevăzute de grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.

Cine va fi afectat

Explică într-o postare pe Facebook avocatul Gabriel Biriș:

„Ce este scandalos este însă că Premierul Ciolacu a decis - fără niciun fel de consultări, să reintroducă impozitul de 1,5% pe construcții (altele decât clădirile pentru care se datorează impozitul pe clădiri), infama taxă pe stâlp introdusă în 2013 și apoi eliminată în 2015 (cu efect din 2017) de către Ponta.

Cine va fi afectat?

Companiile din energie, pentru toată infrastructura energetică.

Companiile din agricultură, pentru toate amenajările funciare (instalații de irigare, drumuri de exploatare, platforme, garduri, inclusiv pentru sere, solarii).

Companiile de logistică, pentru platforme, garduri, drumuri de interior.

Toate companiile de producție, pentru platforme de acces, garduri.

Lista poate continua.

Pun aici un articol scris atunci, în 2013. Este la fel de actual acum cum era atunci. Doar eu am albit între timp...

LE: pana la urmă, noi plătim. Companiile vor include taxa asta în preț, și e normal să fie așa. Doar cei care exportă nu o vor putea face, că - deh!, pe piețele de afară concurează cu companii care nu au taxa asta.

Taxa lui Ponta, eliminată pentru a aduce efecte benefice economiei

Impozitul pe construcţii, cunoscut ca „taxa pe stâlp”, a fost introdus de guvernul Ponta în 2014, cuantumul la acel moment fiind de 1,5% din valoarea construcțiilor. Ulterior, în 2015 și 2016, s-a calculat prin aplicarea unei cote de 1% la valoarea construcțiilor existente și a fost eliminat începând cu data de 1 ianuarie 2017.

La momentul când s-a anunțat eliminarea taxei pe stâlp, ministrul Finanțelor de atunci, Darius Vâlcov, spunea că efectele vor fi benefice pentru economie, respectiv va duce la o creștere economică suplimentară de 0,2 puncte procentuale, dar și la o creștere cu 20.000 a numărului de locuri de muncă. De asemenea, se estima că eliminarea taxei pe stâlp va duce la creșterea investițiilor companiilor private existente în România și la creșterea competitivității.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇