Studenții, despre „ordonanța trenuleț”: Un atac direct asupra viitorului tinerilor din România

Studenții, despre „ordonanța trenuleț”: Un atac direct asupra viitorului tinerilor din România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) condamnă cu vehemenţă pachetul de măsuri de austeritate pregătit de Executiv, arătând că „ordonanţa trenuleţ” reprezintă un atac direct asupra viitorului tinerilor din România.

„În urma apariţiei unui draft oficial al ordonanţei de urgenţă a guvernului publicat de sindicatul Solidaritatea Sanitară, dar şi după ce am constatat lipsa oricărei tentative de dialog din partea Guvernului cu reprezentanţii studenţilor, Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) condamnă cu vehemenţă intenţia Guvernului României de a adopta un pachet de măsuri de austeritate, denumit cinic „Trenuleţ”. Această ordonanţă de urgenţă reprezintă un atac direct asupra viitorului tinerilor din România”, transmite Uniunea într-un comunicat.

UNSR prezintă „principalele măsuri absurde incluse în acest proiect retrograd care atentează direct la educaţie şi tineret”.

ADVERTISING

„Limitarea călătoriilor subvenţionate cu trenul pentru studenţi exclusiv între centrul universitar şi domiciliu creează un impact semnificativ asupra accesului la educaţie şi mobilitate. Această măsură nu doar că lezează drepturile studenţilor stipulate în Legea Educaţiei Naţionale, dar creează un precedent periculos pentru restrângerea oportunităţilor academice şi profesionale.

Mobilitatea studenţilor este esenţială nu doar pentru participarea la cursuri, ci şi pentru stagii de practică, concursuri şi alte activităţi extracurriculare”, arată UNSR în comunicat.

Potrivit sursei citate, „prin această decizie, Guvernul descurajează tinerii să acceseze oportunităţi extracurriculare şi piaţa muncii, reducând drastic şansele lor de dezvoltare academică şi profesională”.

„Guvernul intenţionează să reducă facilităţile de transport oferite studenţilor. (...) Reducerea acestor facilităţi arată o ignorare a nevoilor studenţilor şi subminează sprijinul necesar pentru formarea unei generaţii pregătite să contribuie la societate. O astfel de decizie poate conduce la o creştere a abandonului universitar, izolarea studenţilor şi o scădere a competitivităţii sistemului educaţional românesc”, afirmă UNSR.

ADVERTISING

De asemenea, potrivit reprezentanţilor studenţilor, „îngheţarea valorii burselor pentru elevi şi studenţi, eliminarea indexării burselor sociale cu rata inflaţiei, precum şi îngheţarea cuantumului per student alocat pentru fondul de burse al universităţii reprezintă măsuri care vor condamna la sărăcie mii de tineri ce se bazează pe aceste burse pentru a-şi continua studiile”.

„Aceste decizii vor conduce la o creştere a abandonului educaţional şi vor reduce drastic oportunităţile pentru tineret, afectând în mod direct accesul la educaţie şi dezvoltarea personală şi profesională a studenţilor.

UNSR respinge categoric aceste măsuri şi solicită Guvernului României să nu adopte astfel de măsuri fără consultări prealabile cu federaţiile, ONG-urile şi reprezentaţii tinerilor.  

OUG aproape gata, sindicatele anunță proteste

După încheierea consultărilor cu sindicatele și patronatele, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că măsurile fiscal-bugetare agreate vor avea ca impact reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei, echivalentul a 1% din PIB.

ADVERTISING

Ciolacu mai spune că în cadrul consultărilor, reprezentanţii patronatelor au considerat necesare măsurile pentru limitarea cheltuielilor statului şi au apreciat că este nevoie de un efort major şi urgent de combatere a evaziunii fiscale.

În schimb, sindicatele amenință cu proteste, criticând măsurile ce urmează să fie luate de guvern.

Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a declarat sâmbătă, după reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că s-a decis că acei bugetari care doresc voucher-ul de vacanţă de 1.600 de lei, trebuie să contribuie din salariu cu 800 de lei, jumătate din valoarea lui. El a confirmat și înghețarea pensiilor, despre care a spus că este imorală, dar și faptul că orele suplimentare nu vor mai fi plătite.

Potrivit liderului de sindicat, ultima variantă a Ordonanţei va fi transmisă în această seară, membrii Guvernului încercând să rezolve o parte din solicitările sindicatelor şi patronatelor. După ce va primi ultima variantă, Cartel Alfa va decide formele de protest pe care le va declanșa.

Și vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Gabriel Predica, a declarat, după reuniunea Consiliului Tripartit, că din punctul lor de vedere această ordonanţă reprezintă o tăiere pe linie a drepturilor salariale, iar sănătatea e sistemul cel mai afectat. Nu excludem proteste spontane în spitale, a mai anunţat sindicalistul.

Forma finală a proiectului de ordonanță urmează să fie pusă în transparență publică, după care OUG va fi aprobată cel mai probabil într-o ședință de guvern ce va avea loc luni, 30 decembrie.

Dacă ordonanța nu este adoptată până la 1 ianuarie 2025, presiunea asupra bugetului de stat va fi uriașă, având în vedere majorările care ar intra automat în vigoare la începutul anului viitor.

În ceea ce privește bugetul pentru anul viitor, acesta urmează să fie finalizat și adoptat de guvern în prima săptămână din ianuarie și va fi supus aprobării Parlamentului într-o ședință extraordinară.

Față de bugetul inițial, guvernul a cheltuit în anul 2024 o sumă suplimentară de 69 de miliarde de lei, reprezentând 3,92% din PIB.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇