Studenții cer Executivului eliminarea din „ordonanța austerității” a prevederilor care limitează reducerea la transportul feroviar pentru studenți. Eu au depus o petiție semnată de peste 35.000 de persoane și cer o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu.
Reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) au depus, luni, la Palatul Victoria, lista cu cei peste 35.000 de semnatari ai petiției „Scoateți trenulețul din ordonanță!”, lansată în urmă cu mai puțin de 24 de ore în spațiul public cu scopul de a elimina prevederile cuprinse în cadrul proiectului de Ordonanță de Urgență privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025 care limitează reducerea la transportul feroviar pentru studenți.
ANOSR a transmis ieri (duminică- n.r.) premierului Ion-Marcel Ciolacu, vicepremierului Marian Neacșu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, o serie de justificări și argumente referitoare la necesitatea de a menține nemodificate prevederile art. 128 din Legea nr. 199/2023 aplicate până în prezent, precum și o solicitare pentru a organiza o întâlnire de urgență, înaintea desfășurării ședinței de Guvern planificate luni pentru adoptarea proiectului de act normativ, între reprezentanții studenților și membrii executivului pentru a discuta în mod direct despre importanța reducerii de 90% la transportul feroviar pentru studenți.
„Întrucât ANOSR nu a primit niciun răspuns din partea factorilor de decizie, precum și din cauza faptului că nu a existat nicio consultare a societății civile în ceea ce privește măsurile fiscal-bugetare propuse pentru anul 2025, așteptăm ca guvernanții, dată fiind prezența fizică a reprezentanților federației în fața sediului Guvernului României, să ne primească la discuție fie înaintea desfășurării ședinței de Guvern programată astăzi (luni -n.r.), fie să ne invite în cadrul ședinței pentru a putea susține punctul de vedere al tuturor studenților din România”, potrivit comunicatului de presă.
Care sunt prevederile contestate de studenți
UNSR prezintă „principalele măsuri absurde incluse în acest proiect retrograd care atentează direct la educaţie şi tineret”.
„Limitarea călătoriilor subvenţionate cu trenul pentru studenţi exclusiv între centrul universitar şi domiciliu creează un impact semnificativ asupra accesului la educaţie şi mobilitate. Această măsură nu doar că lezează drepturile studenţilor stipulate în Legea Educaţiei Naţionale, dar creează un precedent periculos pentru restrângerea oportunităţilor academice şi profesionale.
Mobilitatea studenţilor este esenţială nu doar pentru participarea la cursuri, ci şi pentru stagii de practică, concursuri şi alte activităţi extracurriculare”, arată UNSR în comunicat.
Potrivit sursei citate, „prin această decizie, Guvernul descurajează tinerii să acceseze oportunităţi extracurriculare şi piaţa muncii, reducând drastic şansele lor de dezvoltare academică şi profesională”.
„Guvernul intenţionează să reducă facilităţile de transport oferite studenţilor. (...) Reducerea acestor facilităţi arată o ignorare a nevoilor studenţilor şi subminează sprijinul necesar pentru formarea unei generaţii pregătite să contribuie la societate. O astfel de decizie poate conduce la o creştere a abandonului universitar, izolarea studenţilor şi o scădere a competitivităţii sistemului educaţional românesc”, afirmă UNSR.
De asemenea, potrivit reprezentanţilor studenţilor, „îngheţarea valorii burselor pentru elevi şi studenţi, eliminarea indexării burselor sociale cu rata inflaţiei, precum şi îngheţarea cuantumului per student alocat pentru fondul de burse al universităţii reprezintă măsuri care vor condamna la sărăcie mii de tineri ce se bazează pe aceste burse pentru a-şi continua studiile”.
„Aceste decizii vor conduce la o creştere a abandonului educaţional şi vor reduce drastic oportunităţile pentru tineret, afectând în mod direct accesul la educaţie şi dezvoltarea personală şi profesională a studenţilor.
Ordonanța trenuleț, înghețări pe linie, taxe și impozite noi, anulare de facilități
Proiectul „ordonanței trenuleț” a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor.
Potrivit proiectului, impozitul pe dividende distribuite din 2025 va crește de la 8% la 10% și vor fi eliminate facilitățile de care beneficiază angajații din IT, construcții, agricultură și industrie alimentară. De asemenea, sunt înghețate salarii, bonusuri și alte stimulente pentru bugetari, dar și pensiile și diverse alocații.
- Ordonanța trenuleț, oficial: Crește impozitul pe dividende, se elimină facilități fiscale, scade plafonul pentru microîntreprinderi. Salariile, pensiile, alocațiile – înghețate
- Patronatele acuză guvernul că a introdus taxe noi pe șest, după ce promisese că acestea vor fi discutate în ianuarie
- Modificări fiscale majore de la o zi la alta: Companiile din IT acuză un impact brutal și cer cer guvernului să revină asupra deciziei