Profesiile viitorului - Top 5 joburi la care nu ne gândeam înainte pandemie

Profesiile viitorului - Top 5 joburi la care nu ne gândeam înainte pandemie

Joburile viitorului vor avea legătură cu munca de la distanță și cu digitalizarea care a luat amploare odată cu COVID-19. Însă cum arată topul locurilor de muncă din era post-pandemie?

Centrul pentru viitorul muncii – Cognizant a realizat un astfel de clasament, în baza a numeroase cercetări realizate în ultima perioadă.

Iată top 5 joburi ale viitorului:

1. Facilitator pentru munca de acasă - Înainte de anul 2020, doar 5% dintre companiile la nivel global le permiteau angajaților să lucreze din altă parte decât la birou. Însă odată cu pandemia, care a creat o nevoie a muncii de acasă mai rapidă și mai extinsă ca oricând, organizațiile și-au dat seama de importanța flexibilității.

ADVERTISING

Prin urmare, este nevoie de o optimizare a proceselor legate de work from home sau work from anywhere. Așadar, va fi nevoie de un facilitator pentru munca de acasă, care se va asigura că totul e în regulă - și pentru angajat, și pentru angajator.

2. Consilier de fitness - Mulți dintre noi încă se luptă cu kilogramele în plus acumulate în timpul perioadei de lockdown și cu efectele lipsei de mișcare. Pentru a remedia astfel de situații, e nevoie de programe de wellbeing care să abordeze integrat bunăstarea angajaților. De la exerciții personalizate și tehnologii de asistență precum AppleWatch sau FitBit ori aplicații ca Strava la competiții cu premii pentru obiectivele atinse.

ADVERTISING

Și, evident, va fi nevoie de cineva care să monitorizeze tot acest proces. În SUA, deja acest trend devine realitate - rolul de consilier de fitness a crescut în popularitate cu 28,7% în prima parte a acestui an.

3. Manager de design pentru case inteligente - Una dintre lecțiile pe care le-am învățat în pandemie este importanța spațiului interior pentru calitatea vieții noastre. De asemenea, și rolul tehnologiei a crescut exponențial.

Prin urmare, un manager de design pentru casele inteligente se va ocupa fix de îmbinarea dispozitivelor smart cu confortul locuinței astfel încât să poți lucra de acasă în cele mai bune condiții, dar și să te bucuri de timp de calitate cu cei dragi.

ADVERTISING

4. Consilier XR - XR este un termen care se referă la îmbinarea tehnologiilor de realitate virtuală (VR), realitate augumentată (AR) și realitate mixtă (MR). Iar jobul unui consilier XR este să lucreze îndeaproape cu artiști tehnici și ingineri software, dar și să impulsioneze colaborarea multidisciplinară pentru a-i face mai productivi pe angajați - și repede.

5. Arhitect pentru mediul de lucru - Totul de la ecrane ce monitorizează sănătatea oamenilor la lifturi ce trec prin tuburi pentru a facilita deplasarea, arhitectura pentru mediul de lucru al viitorului se va schimba radical. Ba mai mult, tendința este ca design-ul clădirilor să fie centrat pe oameni, cu focus pe bunăstarea celor care trăiesc și lucrează înăuntru.

Citește mai multe despre viitorul muncii:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇