Pe măsură ce companiile municipale ajung în faliment, Primăria București refuză să mai comunice informații despre activitățile pe care le-au desfășurat acestea din 2017 încoace, dar și despre bunurile pe care le-au cumpărat cu banii publici ai bucureștenilor.
Spotmedia.ro a întrebat Primăria Capitalei ce s-a întâmplat cu Compania Municipală Tehnologia Informației SA. Este doar una dintre multele companii înființare de Gabriela Firea pe care Nicușor Dan și majoritatea PNL – USR au promis că le desființează.
CM Tehnologia Informației SA a fost înființată în anul 2017. Potrivit raportărilor anuale către Ministerul Finanțelor, a avut, în medie, 19 angajați în anul înființării. Cea mai mare schemă de personal s-a înregistrat în 2020: 46 de salariați.
Compania a făcut afaceri de milioane. Mai exact, de la o cifră de afaceri de numai 109.758 de lei (în 2017), a ajuns la 8.259.120 de lei (în 2020). În tabelul de mai jos - accesat de Spotmedia.ro pe platforma cu informații de business listăfirme.ro - puteți vedea cum au evoluat cifrele de afaceri ale companiei. De asemenea, în același tabel, puteți vedea că - deși a făcut afaceri cu sume mari - CM Tehnologia Informației SA a mers numai și numai în pierdere.
Cel mai slab an a fost 2018, încheiat de compania municipală cu o pierdere de 4.041.548 de lei.
La solicitarea Spotmedia.ro, PMB a transmis că „nu e în măsură” să ne spună de ce compania a mers aşa de rău. Și că nu știe nici măcar cum a încheiat compania municipală anul 2021.
Între timp, această ultimă informație a fost publicată de Ministerul Finanțelor. În 2021, CM Tehnologia Informației a mai pierdut încă 2.673.384 de lei.
Achiziții majore de echipamente și consumabile
În cei 4 ani și jumătate în care a funcționat, compania a făcut achiziții importante.
Spre exemplu, în perioada 2019 – 2020 a desfășurat licitații deschise cu o valoare totală de 3 milioane de lei. A atribuit contracte pentru: echipamente video și de informare a spectatorilor de pe Arena Națională, dar și un contract mare pentru achiziție de servere.
În plus, a făcut o mulțime de achiziții directe. Per total - din centralizarea Spotmedia - au fost 264 de astfel de achiziții, în perioada 2018-2020. S-au cumpărat bunuri cu timp mai îndelungat de utilizare (laptop-uri, UPS-uri etc), dar și consumabile (de la becuri, materiale electrice și baterii pentru Arena Națională, la tonner) și servicii.
Spre exemplu, în 2019, compania municipală a cumpărat o stație grafică de proiectare de 16.955 de lei. Apoi, 78 de baterii în valoare totală de 38.726 de lei. Iar laptop-uri de la diverși producători (printre care și Apple), dar și software de zeci de mii de lei s-au cumpărat în fiecare an.
Toate, pentru ca această companie să își poată desfășura activitatea, în condiții cât mai bune.
Cu ce s-a ocupat compania municipală
În 2018, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a dat undă verde unui proiect numit „Bucureştiul digital - tehnologia informaţiei pentru servicii publice'', cu un buget estimat de 161.614.700 de lei, TVA inclus.
Din acei bani, compania municipală urmă să contribuie la digitalizarea administrației în aproape toate domeniile, de la transportul în comun, la recliclarea de deșeuri.
De asemenea, Tehnologia Informației s-a ocupat cu mentenanța site-urilor multor alte companii municipale. Când și-a încetat activitatea, multor companii le-au picat site-urile. Unele dintre ele nu au site nici acum, deși sunt încă active și au obligația legală de a afișa hotărâri ale Adunării Generale ale Acționarilor (AGA) și declarații de avere și interese ale celor care le conduc.
CM Tehnologia Informației a implementat un proiect de mari dimensiuni la Arena Națională, după cum se poate vedea și din achizițiile publice pe care le-a desfășurat.
Și adminstrația Firea a fost nemulțumită de performanțele companiei și a dorit să o comaseze cu Compania Municipală Managemenul Traficului SA (care încă există și se ocupă de gestionarea rețelei de semafoare din București - n.red.).
Nicușor Dan și majoritatea PNL-USR din Consiliul General au ales să desființeze compania. Aceasta a intrat în insolvență și - după cum a comunicat PMB la solicitarea Spotmedia.ro - conform „Sentinței Civile nr. 6102/02.12.2021 pronunțată de Tribunalul Municipiului București – Secția a VII a Civilă în dosarul nr. 29312/3/2021 s-a dispus intrarea în faliment prin procedură simplificată a societății”.
În timpul falimentului, administrarea societății este preluată de un lichidator. În acest caz, potrivit informațiilor furnizate de PMB la solicitarea Spotmedia.ro - a fost vorba despre Agenția de Reorganizare Judiciară IPURL.
Ce s-a întâmplat cu bunurile companiei
Într-un răspuns din martie 2021 formulat la solicitarea Spotmedia.ro, PMB a transmis că CM Tehnologia Informației își cumpărase, cu 89.186 de lei, 3 Dacii: 2 Logan și una Dokker.
În plus, compania avea și tehnologia pe care și-o cumpărase pentru activitatea curentă. Întrebarea este: cât din ce cumpărase pentru Arena Națională îi aparținea companiei?
În context, am întrebat PMB ce bunuri mai deținea compania municipală la momentul încetării activității și ce s-a întâmplat cu ele.
Răspunsul PMB este unul de-a dreptul halucinant:
„La aceste doua întrebari, lichidatorul judiciar - Agenția de Reorganizare Judiciară
IPURL - ne-a comunicat ca solicitarea noastră referitoare la colectarea și livrarea de informații din perioada activității societății «excede atribuțiilor lichidatorului judiciar»" .
Cu alte cuvinte, dacă a mai rămas ceva de pe urma acestei companii municipale, bucureștenii nu mai au de unde să afle, din cauză că PMB susține că nu deține informațiile.
Spotmedia.ro va continua să solicite informații de la mai multe instituții, până la momentul în care vom găsi răspunsui.
Pentru că indiferent dacă la momentul încetării activității compania municipala mai avea sau nu bunuri și indiferent ce s-a întâmplat cu ele, bucureștenii au dreptul la un răspuns corect și complet cu privire la modul în care le sunt folosiți banii.