Premieră pentru creșterea economiei în prima jumătate a anului

Premieră pentru creșterea economiei în prima jumătate a anului

Creșterea economiei în prima jumătate a anului arătă o premieră: investițiile au ajuns la egalitate cu consumul gospodăriilor ca aport la avansul PIB.

Creșterea PIB din S1 aduce cu sine nu numai o valoare sub așteptările inițiale (o creștere de numai 1,7% în S1 2023 față de S1 din 2022), ci și o modificare a surselor acestei creșteri. De pildă, investițiile și IT&C contrabalansează tendința de scădere de la consum în formarea PIB.

În primul semestru din acest an, după utilizarea PIB, se constată o pierdere evidentă de viteză a consumului final al gospodăriilor populației, a cărui contribuție a fost de 2,5% la creșterea PIB chiar pe fondul majorării volumului cu 3,9%.

ADVERTISING

Se remarcă însă avansul puternic al formării brute de capital (investițiile), care a egalat consumul populației, având o contribuție la creșterea PIB tot de 2,5%, însă cu o majorare de volum de aproape trei ori mai mare, de 11,2%.

Iar tendința va continua, investițiile fiind cele care în perioada imediat următoare vor susține avansul economiei, compensând scăderile din celelalte sectoare, pentru ca la sfârșitul anului să avem o creștere a PIB în jur de 2%, conform anticipațiilor analiștilor.

Greutatea sectorului IT&C

Ponderea sectorului IT&C la formarea PIB a crescut în trimestrul II din 2023 la 7,5%, contribuind la creșterea PIB cu 0,4%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Remarcabil este și faptul că indicii de volum ai domeniului au fost în semestrul I cu 6% mai mari, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Sectorul a devenit unul dintre vectorii importanți ai avansului economiei, ponderea crescând continuu la formarea PIB.

image-28-1024x302-1

Comerțul cu amănuntul păstrează o pondere însemnată la formarea PIB cu 21%, dar contribuția sa la creșterea PIB a scăzut la 0,5% la jumătatea anului 2023. Aceasta deoarece consumul scade, puterea de cumpărare fiind erodată de inflație.

ADVERTISING

De cealaltă parte, industria și-a redus constant contribuția la formarea PIB, ajungând la 21% în T2 2023. De asemenea contribuția la formarea PIB a fost negativă (-1%) în aceeași perioadă. Iar perspectivele pentru industrie sunt sumbre, cererea fiind în scădere, în ciuda unor prețuri mai reduse la energie.

image-27-1024x304-1

Citeşte integral analiza Din ce crește – în policriză – economia românească pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇