Premieră europeană la Cernavodă: Producție de tritiu - contract semnat de Nuclearelectrica la Seul

Premieră europeană la Cernavodă: Producție de tritiu - contract semnat de Nuclearelectrica la Seul

Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au semnat marți, la Seul, un contract de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC) pentru finalizarea primei instalații de detritiere (CTRF) din Europa, la CNE Cernavoda.

CTRF va îndepărta tritiul din instalaţie, ceea ce va duce la o protecție sporită a mediului, în deplină concordanță cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica și ale Europei.

România, primul producător european de tritiu

Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de cercetare-dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalația de detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia instalație de detritiere din lume și prima din Europa și va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune.

ADVERTISING

De asemenea, România are oportunitatea de a-și dezvolta lanțul de furnizori și de a deveni un centru de dezvoltare și export al tehnologiei și al know-how-ului românesc de detritiere, folosind fabrici și forță de muncă locale.

Ce este tritiul, la ce folosește

Tritiul, un izotop al hidrogenului, este produs în principal în reactoarele cu apă grea (cum ar fi CANDU). CTRF va elimina tritiul din apa grea a reactoarelor CANDU și din instalațiile de la centrala de la Cernavodă.

Tritiul rezultat poate fi utilizat ulterior pentru viitoarele reactoare de fuziune, cum ar fi ITER, și va fi prima sursă europeană de combustibil, folosind o tehnologie românească, în parteneriat cu Coreea. Centralele de fuziune vor folosi izotopi de hidrogen, deuteriu și tritiu, pentru a alimenta reacția de fuziune și vor transforma energia eliberată în electricitate.

ADVERTISING

Proiectul CTRF, realizat de ICSI Rm. Vâlcea, utilizează cea mai avansată tehnologie, CTRF incluzând inclusiv cerințele actualizate de securitate nucleara pentru o instalație industrială de tritiu, așa cum au fost stabilite de catre CNCAN, Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România.

Citeşte mai despre despre Premieră europeană la Cernavodă: Producție de tritiu – contract semnat de Nuclearelectrica la Seul pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇