Populația Chinei scade și asta poate fi o veste proastă pentru toată lumea

Populația Chinei scade și asta poate fi o veste proastă pentru toată lumea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

China se apropie de punctul în care va pierde poziția de țară cu cea mai numeroasă populație în favoarea Indiei. Pentru prima oară din anii ’60, populația sa a intrat în declin.

Populația Chinei a scăzut în 2022 la 1,411 miliarde, cu 850.000 de locuitori mai puțin față de anul precedent, a anunțat, marți, Biroul Național de Statistică. Ultima oară când s-a înregistrat o scădere a populației a fost în 1961, când foametea a ucis zeci de milioane de oameni în întreaga țară, relatează CNN.

De data aceasta, o combinație de factori a contribuit la scădere:

  • consecințele de amploare ale renunțării la politica copilului unic introdusă de China în anii '80 și abandonată;
  • schimbarea atitudinii tineretului față de căsătorie și familie;
  • inegalitatea de gen înrădăcinată în societatea chineză;
  • provocările creșterii copiilor în orașele în care traiul este scump.

Experții avertizează că, dacă va continua, această tendință va provoca probleme și în restul lumii, China jucând un rol-cheie în creșterea economică globală, întrucât este a doua cea mai mare economie a lumii.

Scăderea populației are potențialul de a accentua problemele Chinei, cu o forță de muncă îmbătrânită și să încetinească creșterea economică, în timp ce această țară încearcă să-și revină după pandemie.

ADVERTISING

De ce scade populația

Populația e în declin parțial ca urmare a politicii copilului unic care timp de peste 35 de ani a împiedicat cuplurile chineze să aibă mai mult de un copil. Femeile care încălcau regula erau deseori obligate să facă avort, primeau amenzi substanțiale și erau evacuate din locuințe.

Alarmat de scăderea ratei natalității din ultimii ani, guvernul de la Beijing a anulat regula. În 2015, cuplurile au primit permisiunea de a avea doi copii, iar în 2021 limita a fost ridicată la trei copii. Însă în ciuda eforturilor statului, precum oferirea unor stimulente financiare, măsura nu a avut efect - din diferite motive:

  • costul ridicat al vieții și al educației
  • chiriile și prețurile ridicate de pe piața imobiliară, în special în orașe;
  • multe salarii au stagnat;
  • mai puține oportunități de lucru;
  • program de lucru foarte lung;
  • cheltuielile mari pentru creșterea copiilor.

În aceste condiții, pentru multe familii chineze a devenit greu să crească un copil, darămite trei. Aceste probleme sunt accentuate de conservatorismul societății chineze care în multe cazuri pune greutatea întreținerii căminului și a creșterii copilului pe femei. Mai educate și mai independente financiar ca oricând, ele nu mai sunt dispuse să ducă această povară inegală.

ADVERTISING

Femeile se confruntă și cu discriminarea la locul de muncă, din cauza statutului lor marital sau parental. Angajatorii preferă salariatele fără obligații familiale și nu doresc să achite concediu de maternitate.

Unele orașe și provincii au început să aplice măsuri precum concediul de paternitate și extinderea serviciilor de îngrijire a copilului. Însă mulți activiști și multe femei spun că nu-i de ajuns.

Iar frustrările au crescut și mai mult în timpul pandemiei. Starea de spirit a generației tinere a fost afectată de politica fără compromis "Zero Covid" a Beijingului.

Ce se va întâmpla în China

O populație în scădere va adăuga alte probleme celor cu care China se confruntă deja, arată analiza citată. Populația țării este deja îmbătrânită, iar forța de muncă se reduce, punând o presiune enormă asupra tinerei generații.

Conform datelor anunțate marți, vârstnicii reprezintă acum aproape o cincime din totalul populației. Unii experți avertizează că această țară ar putea-o lua pe drumul Japoniei, care de la începutul anilor '90 a înfruntat trei decenii de stagnare economică ce au coincis cu îmbătrânirea populației.

ADVERTISING

"Economia chineză intră într-o fază critică de tranziție, nemaifiind capabilă să se bazeze pe forța de muncă abundentă pentru a-și susține industrializarea și creșterea. Pe măsură ce oferta de muncitori începe să scadă, creșterea productivității va trebui să se accelereze pentru a susține ritmul vertiginos de expansiune al economiei", a declarat Frederic Neumann, economistul-șef al HSBC.

E o veste proastă pentru o economie care are deja probleme și dă semne că gâfâie, cu o creștere de doar 3% în 2022 - una dintre cele mai slabe performanțe din aproape jumătate de secol, din cauza perioadelor de carantină și a scăderii istorice a pieței imobiliare.

Reducerea forței de muncă ar putea face revenirea și mai dificilă, pe măsură ce China reia călătoriile spre exterior și renunță la multe dintre restricțiile stricte pe care le-a susținut în ultimii ani.

Există, de asemenea, multe implicații sociale. Sistemul de securitate socială va fi sub presiune - vor fi mai puțini salariați care să contribuie la sistemele de pensii și de sănătate, în timp ce cererea pentru aceste servicii sociale va crește. În plus, vor fi mai puțini oameni care să aibă grijă de bătrâni - mulți tineri lucrează deja pentru a-și întreține părinții și bunicii.

India este marea câștigătoare

Dat fiind rolul fruntaș al Chinei în economia mondială, provocările Beijingului ar putea avea implicații pentru întreaga lume.

Pandemia a arătat cum pot afecta problemele interne ale Chinei fluxul comercial și al investițiilor la nivel global, perioadele de carantină și controalele de frontieră întrerupând lanțurile de aprovizionare.

Încetinirea economiei chineze nu doar că ar frâna creșterea globală, dar ar și amenința ambițiile acestei țări de a lua locul Statelor Unite de cea mai mare economie a lumii, se arată într-un articol publicat în august de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din SUA.

China se află pe punctul de a pierde anul acesta poziția de țară cu cea mai numeroasă populație în favoarea Indiei, cu o populație și economie în creștere. "India este marea câștigătoare", a scris pe Twitter Yi Fuxian, care studiază demografia chineză la Universitatea Wisconsin-Madison.

Cu toate acestea, deși Yi a spus că economia Indiei ar putea într-o zi să depășească SUA, mai are un drum lung de parcurs.

India este a cincea economie a lumii, depășind anul trecut Marea Britanie, iar unii experți și-au arătat îngrijorarea că această țară nu creează destule oportunități de angajare pentru a ține pasul cu forța de muncă în creștere.

Unii cercetători consideră, însă, că situația din China ar putea fi o oportunitate. "Atât pentru schimbările climatice, cât și pentru mediu, o populație mai mică este un beneficiu, nu un blestem", a scris pe Twitter Mary Gallagher, director al Institutului Internațional de la Universitatea din Michigan.

Peter Kalmus, cercetător climatolog la NASA, este de părere că declinul populației nu trebuie privit "ca un lucru groaznic", arătând în schimb spre "accelerarea exponențială a încălzirii globale și a pierderii biodiversității".

Ce face Beijingul

Oficialii chinezi și-au intensificat eforturile pentru a încuraja familiile mai numeroase, inclusiv printr-un plan lansat anul trecut de consolidare a concediului de maternitate și oferind deduceri fiscale și alte avantaje familiilor.

Președintele Chinei, Xi Jinping, s-a angajat în octombrie să îmbunătăţească strategia de dezvoltare a populaţiei şi să uşureze presiunea economică asupra familiilor.

În unele locuri se oferă stimulente financiare pentru încurajarea natalității. Un sat din provincia sudică Guangdong a anunțat în 2021 că va acorda o sumă echivalentă cu până la 510 de dolari locuitorilor cu copii de până la doi ani și jumătate, ceea ce ar duce beneficiile oferite la un total de 15.000 de dolari pentru fiecare copil.

În alte părți se oferă subvenții imobiliare pentru familiile cu mai mulți copii.

Însă aceste eforturi încă n-au dat roade, mulți experți și localnici spunând că sunt necesare reforme la nivel național.

După anunțarea datelor statistice, marți, un hashtag a devenit viral pe Weibo, versiunea chineză a Twitter: "Pentru a încuraja natalitatea, trebuie să rezolvi mai întâi temerile tinerilor."

"Salariile noastre sunt foarte mici, iar chiria e foarte mare și presiunea financiară este grea. Viitorul meu soț va munci până la 3:00 dimineața în fiecare zi, până la sfârșitul anului. Supraviețuirea și sănătatea mea sunt deja nişte probleme, darămite să am copii", a scris cineva.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇