Populația activă a României a scăzut sub 9 milioane de oameni. Rata şomajului a crescut cu 1,1%

Populația activă a României a scăzut sub 9 milioane de oameni. Rata şomajului a crescut cu 1,1%

În al doilea trimestru al anului 2020, populaţia activă a României a scăzut la 8,98 milioane de persoane. În vara anului trecut erau 9,15 milioane de persoane.

Din acest total, 8,5 milioane de persoane munceau şi 482 de mii de persoane sunt şomeri.

populatie
Foto: Institutul Național de Statistică

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în trimestrul II al anului 2020, de 65,2%, în scădere faţă de trimestrul anterior cu 0,2 puncte procentuale.

Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (73,6% faţă de 56,4% la femei) şi la persoanele din mediul urban (66,1% faţă de 64,0% în mediul rural).

ADVERTISING

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 24,4%, conform Institutului Național de Statistică.

INS precizează că rata şomajului în al doilea trimestrul din 2020 a fost de 5,4%, în creștere cu 1,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în trimestrul anterior.

rata-somajului
Foto: Institutul Național de Statistică

Cum a afectat COVID-19

Pandemia COVID19 a afectat piața muncii prin scăderea moderată a populației ocupate și a ratei de ocupare și creșterea numărului de șomeri și a ratei șomajului.

Efectele cele mai vizibile se referă însă la creșterea numărului persoanelor ocupate absente de la locul de muncă (persoane ocupate care, deși au un loc de muncă, nu au lucrat nici măcar o oră în cursul săptămânii de referință, fiind în concediu – de diverse tipuri, zile libere, întreruperea temporară a activității pentru diverse motive, etc.).

ADVERTISING

Câți români nu au lucrat deloc

Numărul persoanelor ocupate care nu au lucrat nici măcar o oră în perioada de referință (30 martie 2020 - 28 iunie 2020 ) a fost în trimestrul II 2020 de 841 mii persoane (9,9% din populația ocupată), de peste patru ori mai mare față de trimestrul 1 2020 și de peste 7 ori mai mare față de trimestrul corespunzător al anului precedent.

Dificultățile economice sau tehnice ale angajatorului (lipsa materiilor prime, a clienților sau acomenzilor) – a fost indicat drept motiv al absenței de 58,0% dintre persoane.

ADVERTISING

Puțin peste o cincime dintre persoanele absente (21,7%) s-a aflat în concediu de odihnă (inclusiv zile libere, sărbători, recuperare), iar 0,4% au absentat pe motiv de boală.

19,9% dintre persoanele absente au indicat alte motive (printre care concediu fără plată, concediu pentru creșterea copilului până la 2 ani etc.).

absenti-munca
Foto: Institutul Național de Statistică.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇