Pe cine au uns parlamentarii la conducerea Autorității de Supraveghere Financiară. Va câștiga în jur de 65.000 de lei pe lună

Pe cine au uns parlamentarii la conducerea Autorității de Supraveghere Financiară. Va câștiga în jur de 65.000 de lei pe lună

Cu sprijin politic din partea PNL, dar și a PSD, Nicu Marcu – vicepreședinte al Curții de Conturi – a obținut girul Parlamentului pentru ocuparea funcției de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Nu mai puțin de 340 de parlamentari au votat miercuri, pe 24 iunie, pentru numirea lui Marcu la conducerea ASF. Doar 20 de aleși s-au împotrivit.

Nicu Marcu a fost audiat online de comisiile Economice din Camera Deputaților și din Senat. Nu toți parlamentarii care l-au audiat pe Marcu au fost mulțumiți. Dar, cu toate astea, comisiile au dat aviz pozitiv pentru numirea actualului vicepreședinte al Curtii de Conturi la șefia ASF.

ADVERTISING

Dar președintele comisiei de resort din Senat, Daniel Zamfir, a salutat chiar de la încheiearea audierilor faptul că ASF urma să aibă un nou președinte. Era semn clar că PSD îl susține pe Marcu, la fel cum o face și PNL.

Cine este Nicu Marcu

Nicu Marcu a fost deputat ales din partea liberalilor. Din 2015 a lucrat la Curtea de Conturi, iar în 2017 a devenit vicepreședintele instituției. În paralel, a predat la ASE. Candidatura sa pentru funcția de președinte al ASF a fost vehiculată încă de la finele anului 2019.

Marcu-Nicu-Cdep-1
Nicu Marcu, viitorul președinte al ASF. Foto: Camera Deputaților

Potrivit CV-ului de pe site-ul Curții de Conturi, Nicu Marcu este profesor universitar, licențiat ca jurist și economist și doctor în contabilitate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Salariul de la ASF

Salariul lunar pe care îl va încasa Nicu Marcu după instalarea la șefia ASF va fi unul remarcabil. Predecesorul său, Leonardo Badea, a menționat în declarația de avere din 2019 că în anul precedent încasase, lunar, în medie, un venit din salariu și indemnizații de ședință care depășea cu puțin suma de 65.000 de lei.

Potrivit celei mai recente declarații de avere depuse, în 2019, Nicu Marcu a încasat de la Curtea de Conturi o indemnizație de circa 26.429 lei pe lună. Acesteia i s-a adaugat un salariu de la ASE de circa 10.000 de lei pe lună.

ADVERTISING

ASF a rămas fără președinte toamna trecută, când fostul președinte Leonardo Badea și-a dat demisia pentru a ocupa unul dintre cele două posturi de viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇