Patria Bank anunță contractarea unei finanțări în valoare de 25 de milioane de Euro acordată de Banca Europeană pentru Investiții (BEI) pentru Patria Bank în cadrul programului Multiple Beneficiary Intermediated Loan (MBIL)

Valentin-Vancea_2608

Banca Europeană pentru Investiții (BEI), una dintre cele mai mari instituții de finanțare multilaterală din lume și unul din cei mai mari furnizori de finanțări climatice, a semnat cu Patria Bank un contract pentru acordarea unei finanțări în valoare de 25 de milioane Euro.

Aceasta reprezintă o prima tranșă a unui nivel total de 50 de milioane Euro aprobat de EIB pentru Patria Bank în cadrul programului Multiple Beneficiary Intermediated Loan (MBIL). Finanțarea vă sprijini Banca să ofere soluții de creditare clienților eligibili de tip IMM și companiilor de talie medie din Romania, cu o alocare parțială pe proiecte climatice.

Tipurile de proiecte climatice ce pot fi finanțate, reprezentând o componenta importanta a strategiei băncii legate de sustenabilitate, includ proiecte de energie solara, energie eoliana, producția de echipamente pentru energie regenerabila, echipamente de stocare energie, proiecte de eficienta energetica, flote de vehicule cu emisii reduse de carbon, stații de încărcare a vehiculelor electrice și a celor cu motoare pe baza de hidrogen.

ADVERTISING

“Unul dintre angajamentele pe termen lung ale Grupului Patria Bank este de a sprijini mediul antreprenorial din Romania și de a le facilita antreprenorilor un portofoliu de soluții de finanțare diversificat, care să îi ajute să își dezvolte afacerile într-un mod sustenabil. Noul parteneriat strategic cu Banca Europeana de Investiții facilitează continuarea creșterii și dezvoltării Băncii, cu scopul final de a îmbunătăți accesul la finanțare pentru cât mai mulți antreprenori din Romania. În plus, aceasta colaborare ne ajuta că prin soluțiile de finanțare verde pe care le vom oferi, să jucam un rol important în transformarea mediului de afaceri din Romania într-o direcție responsabila și prietenoasa cu mediul înconjurător”, a menționat Valentin Vancea, CEO Patria Bank.

“Acest acord de finanțare cu Patria Bank subliniază angajamentul nostru de a sprijini întreprinderile mici și mijlocii din Romania, contribuind în același timp la obiectivele privind clima și sustenabilitatea. Prin aceasta colaborare, îmbunătățim accesul la finanțare pentru antreprenorii romani și producem un impact pozitiv asupra economiei și climei. Suntem mândri să sprijinim Patria Bank în eforturile sale de a transforma mediul de afaceri al României într-unul mai ecologic, mai durabil”, a declarat vicepreședintele BEI, Ioannis Tsakiris.

ADVERTISING

Parteneriatul cu BEI vă avea un impact pozitiv asupra dezvoltării Băncii și a tranzacțiilor de finanțare viitoare. Acest parteneriat contribuie și la diversificarea surselor de finanțare pe termen lung ale Patria Bank, în linie cu strategia de dezvoltare a băncii.

Despre Patria Bank | www.patriabank.ro

Patria Bank este o bancă românească dedicata creșterii gradului de bancarizare în Romania și susținerii antreprenorilor și afacerilor locale. Listata la Bursa de Valori București, Patria Bank are o prezenta fizica națională și oferă produse și servicii bancare 100% online tuturor romanilor, oriunde s-ar afla aceștia. Grupul Patria Bank are că acționar majoritar Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeana de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) și BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Marii Negre).

ADVERTISING

Despre Banca Europeană de Investiții | https://www.eib.org/en/index

Banca Europeana de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre. Aceasta finanțează investiții solide care contribuie la realizarea obiectivelor UE. Proiectele BEI consolidează competitivitatea, stimulează inovarea, promovează dezvoltarea durabila, consolidează coeziunea sociala și teritoriala și sprijină o tranziție corecta și rapida către neutralitatea climatica. Grupul BEI, din care face parte și Fondul European de Investiții (FEI), a semnat angajamente de finanțare de 88 de miliarde de euro pentru peste 900 de proiecte în 2023. Se preconizează că aceste angajamente vor mobiliza investiții în valoare de aproximativ 320 de miliarde EUR, sprijinind 400 000 de companii și 5,4 milioane de locuri de munca. Toate proiectele finanțate de Grupul BEI sunt în conformitate cu Acordul de la Paris privind clima. Grupul BEI nu finanțează proiecte de investiții în combustibili fosili. Suntem pe drumul cel bun pentru a ne îndeplini angajamentul de a sprijini cu suma de 1 000 de miliarde de euro investiții în domeniul climatic și al sustenabilitatii mediului în deceniul 2020 - 2030, așa cum am promis în Roadmap-ul băncii privind clima. Peste jumătate din finanțarea anuala a Grupului BEI sprijină proiecte care contribuie direct la atenuarea schimbărilor climatice, la adaptarea la acestea și la un mediu mai sănătos. Aproximativ jumătate din finanțările acordate de BEI în cadrul Uniunii Europene sunt direcționate către regiunile de coeziune, unde venitul pe cap de locuitor este mai mic. Acest lucru subliniază angajamentul Băncii de a promova creșterea favorabila incluziunii și convergenta privind standardele de viață.