Parlamentul a adoptat iar taxa de solidaritate pentru companiile din energie. Dispare amendamentul ce viza OMV Petrom, dar a apărut altă variantă cu dedicație

Parlamentul a adoptat iar taxa de solidaritate pentru companiile din energie. Dispare amendamentul ce viza OMV Petrom, dar a apărut altă variantă cu dedicație

Legea care introduce contribuţia de solidaritate pentru companiile din sectorul energetic a trecut miercuri iarăşi de Parlament, fără prevederile care permiteau să o plătească şi OMV Petrom.

Vorbim de taxarea cu 60% a ″profiturilor excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare.

Senatul a reexaminat, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, legea prin care s-a instituit această contribuţie.

Profit.ro scrie că prevederile menite să oblige și OMV Petrom la plata contribuției, care au făcut obiectul cererii de reexaminare a președintelui, au fost eliminate integral.

ADVERTISING

Întâi, eliminarea a trecut ieri de Senat şi azi de Camera Deputaților, care a adoptat decizional proiectul, iar legea merge iar la promulgare.

Parlamentarii s-au mișcat repede, pentru că termenul de declarare și plată a contribuției de solidaritate este 25 iunie.

″Textul prezintă neclarități și dificultăți de interpretare, putând genera situații care ar conduce la nerespectarea legislației europene″, a fost argumentul coaliției de guvernare.

Există o taxă şi pentru OMV

Sursa citată precizează însă că a fost introdusă, totuşi, o taxă în sumă fixă pe țițeiul prelucrat în rafinării, care va fi datorată doar de către companiile care practică activități de extracție și de rafinare a țițeiului. Iar singura în această situaţie e OMV Petrom.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

″Marjele de rafinare în perioada de aplicare a OUG nr. 186/2022 sunt superioare unor marje obținute în condiții normale de piață. Deși în anul 2023 se estimează că marjele vor scădea, ele vor fi în continuare superioare unor marje obținute în condiții normale de piață, activitatea de rafinare nefiind însă impozitată suplimentar″, a argumentat coaliția.

Taxa va fi de 350 lei pe tona de țiței procesat în activitatea de rafinare.În 2022, OMV Petrom a procesat 4,241 milioane tone de țiței și condensat la rafinăria Petrobrazi, deci are de plată peste 1,48 miliarde de lei. Oricum însă este mult sub estimările legate de cât ar fi plătit dacă i se aplica taxa de solidaritate.

ADVERTISING

Şi Black Sea Oil&Gas scapă de taxare

OMV nu e singura companie care scapă de taxa de solidaritate.

Parlamentul a adoptat un alt amendament care arată că această contribuție de solidaritate nu este datorată de companiile care nu au avut producție în sectoarele vizate în perioada 2018-2021. Aşa că sunt scutiţi concesionarii perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră, unde producția a început în vara lui 2022.

Cei trei concesionari, Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, contestaseră deja în instanță taxa de solidaritate.

Cum a apărut contribuţia de solidaritate

Acest proiect de lege are ca obiect de reglementare aprobarea OUG 186/2022, prin care este instituit cadrul legal necesar aplicării Regulamentului (UE) 2022/1854, în contextul îndeplinirii de către România a obligaţiilor ce-i revin, derivate din calitatea sa de stat membru UE, în scopul asigurării finanţării investiţiilor în proiecte energetice strategice şi a resurselor necesare pentru protejarea populaţiei de efectele creşterii preţurilor la energie.

Contribuţia de solidaritate ar trebui plătită de societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor.

Încasările din contribuţia de solidaritate vor fi utilizate şi pentru finanţarea măsurilor de sprijin financiar pentru consumatorii finali de energie, în special pentru gospodăriile vulnerabile, pentru a atenua efectele creşterii preţurilor.

OUG 186/2022 a stabilit cuantumul, modul de calcul şi destinaţia contribuţiei de solidaritate. Potrivit regulamentului european, aceasta are caracter temporar.

La dezbateri s-a stârnit scandal în Parlament, între deputații Dan Tanasă și Adrian Solomon. „Am ajuns să ne înjurăm de mame în plen?” (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇