Orban: Finanțăm cu cât e nevoie aeroportul din Brașov. Va fi gata înainte de termen

Orban: Finanțăm cu cât e nevoie aeroportul din Brașov. Va fi gata înainte de termen

În timpul unei vizite pe șantierul Aeroportului de la Ghimbav (din județul Brașov), premierul Ludovic Orban a declarat că se așteaptă ca lucrările să se finalizeze în avans.

Stadiul lucrărilor de pe șantierele aeroportului a fost prezentat, vineri la prânz, de președintele Consiliului Județului Brașov, Adrian Veștea.

”În mai puțin de 3 luni avem un progres de 20 de zile față de graficul asumat.

Avem aici 3 șantiere deschise.

Unul este cel al terminalului, unde lucrările în valoare de 36 de milioane de euro sunt finalizate în proporție de 30%.

ADVERTISING

Al doilea șantier deschis e cel pentru sistematizarea pe verticală și balizaj, care are o valoare de 11 milioane de euro.

Iar al treilea șantier vizează construcția a 9 obiecte, printre care o clădire energetică, a unei gospodării de apă, a platformelor antisuflu, a parcării și a drumurilor de acces. Aceste lucrări costă 2 milioane de lei.

Vrem să închidem în acest an ultimele 2 șantiere enumerate, iar pe primul (al terminalului - n.red.) să îl aducem la 90%.

Și rămân apoi puține de făcut pentru ca acest aeroport atât de așteptat să fie gata.

ADVERTISING

Va fi al treilea terminal ca mărime după cele din București și Cluj. Va avea 12.000 de mp.

Sunt multe companii care au interes să opereze aici și vrem să cream în Transilvania cel mai mare hub cargo”, a declarat președintele Consiliului Județului Brașov.

Construcția acestui aeroport ar fi trebuit să înceapă demult. Piatra de temelie a fost pusă în anul 2008 tot de Ludovic Orban, pe vremea când era ministru al Transporturilor.

Ulterior, însă, Bucureștiul n-a mai prea finanțat aeroportul. Așa că autoritățile locale s-au străduit să țină proiectul pe linia de plutire cu puținii bani pe care i-au putut aloca.

ADVERTISING

Dar acum lucrurile s-au schimbat, a promis Orban.

”De 7 luni au ușa deshisă la București (brașovenii - n.red.). Am alocat 50 de milioane pentru acest obiectiv. Și le-am spus autorităților că, dacă va mai fi nevoie de bani, vom mai finanța.

Acest aeroport e fundamental. Să nu uităm că primul zbor cu pasageri din România a fost între București și Brașov. Aici vin 1 milion de turiști pe an. Și mulți vor putea veni cu avionul.

Brașovul se va dezvolta și mai mult. Aeroportul are toate datele necesare să devină hub de cargo.

Lucrările sunt deja avansate, constructorul se întrece pe sine. Și am convingerea că se vor finaliza înainte de termen”, a precizat Orban.

Anterior, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, spunea că estimează că în a doua parte a anului 2021 aeroportul ar putea fi funcțional.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇