Popularitatea criptomonedelor a explodat în ultimii ani, însă această industrie încă nu este reglementată. Administraţia Biden şi-a propus să remedieze acest aspect în perioada următoare.
Întrebarea care va genera probabil dezbateri intense este care sunt actorii care au autoritatea de a reglementa monedele virtuale, o industrie care a ajuns să valoreze 2,5 mii de miliarde de dolari, adică aproape cât economia Franţei, se arată pe NPR.org.
Responsabilitatea va fi cel mai probabil împărţită între mai multe instituţii de reglementare, printre care Securities and Exchange Commission (SEC) şi Commodity Futures Trading Commission (CFTC).
Partea mai dificilă va fi găsirea unui compromis cu privire la cât de dure ar trebui să fie regulile, cripomonedele fiind văzute de unii ca o revoluţie financiară, în timp ce alţii atrag atenţia că acestea sunt folosite şi în scopuri ilicite.
Jurnaliştii americani au identificat o parte dintre oamenii cheie care trebuie urmăriţi în războiul pentru reglementarea criptomonedelor.
Gary Gensler, preşedintele SEC
Ca şef al SEC, Gensler are sarcina de a proteja investitorii şi de a asigura corectitudinea şi ordinea pe pieţe şi ar putea avea cel mai important rol în stabilirea regulilor pentru criptomonede.
A declarat în mai multe ocazii că este necesară o mai bună reglementare a criptomonedelor şi a produselor financiare asemănătoare.
Rostin Behnam, preşedintele CFTC
Behnam a fost nominalizat recent pentru funcţia de preşedinte al Commodity Futures Trading Commission, al cărei membru a fost din 2017.
În opinia sa, CFTC ar trebui să aibă un rol mai mare în reglementarea criptomonedelor, chiar daca acest lucru ar însemna o îndepărtare de la rolul său istoric de instituţie de reglementare a instrumentelor financiare derivate.
Janet Yellen, secretara Trezoreriei SUA
Trezoreria SUA a supervizat de-a lungul timpului elaborarea şi implementarea reglementărilor pe piaţa financiară şi va avea probabil un rol similar şi în cazul criptomonedelor.
Senatoarea Elizabeth Warren
Senatoarea progresistă de Massachusetts se numără printre sceptici când vine vorba despre criptomonede. Warren şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa măsurilor prin care să fie protejaţi investitorii.
Criptomonedele au fost folosite la plata răscumpărărilor, iar hackerii au furat fonduri de pe platformele de schimb. Congresul ar trebui să aibă un rol mai important în reglementarea lor, este de părere Warren.
Senatoarea Cynthia Lummis
Pe de altă parte, senatoarea republicană de Wyoming este o mare susţinătoare a criptomonedelor şi unul dintre puţinii parlamentari americani care au investit în ele.
A cumpărat pentru prima oară Bitcoin în 2013, cu 330 de dolari, iar investiţia valorează astăzi 60.000 de dolari. Prin urmare, este în favoarea unei reglementări laxe, pentru ca “inovatorii să inoveze”.
Senatorul Patrick Toomey
Senatorul republican de Pennsylvania a investit, la rândul său, în Bitcoin şi în Ethereum şi crede că monedele virtuale pot fi “la fel de revoluţionare ca Internetul”.
Este şi el împotriva unei reglementări excesive şi cred că SUA ar putea deveni “lider global în criptomonede”, după ce recent China a interzis minarea şi tranzacţionarea de Bitcoin.
Celor de mai sus li s-ar putea alătura mai mulţi parlamentari din Camera Reprezentanților a SUA care au urmărit de-a lungul timpului evoluţia criptomonedelor. Printre ei se află democratul Bill Foster, care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra mediului pe care îl poate avea minarea criptomonedelor.
C.S.