Nu scăpăm ușor de directorii din companiile de stat numiți politic. Le dăm bani ca să plece?

Nu scăpăm ușor de directorii din companiile de stat numiți politic. Le dăm bani ca să plece?

Nu scăpăm ușor de directorii din companiile de stat numiți politic, care sunt unul dintre motivele pentru care Comisia Europeană a suspendat parțial plățile pentru cea de a treia tranșă din PNRR care urma să revină României. Se fac chiar calcule, cât ne permitem să pierdem, din compensații sau despăgubiri, raportat la cei circa 300 de milioane de euro blocați de „numirile netransparente”.

Iată ce spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o intervenție la RFI, citat de Mediafax.

„Oamenii au fost selectați, ei sunt legal numiți pe mandate de patru ani. Dacă sunt pur și simplu dați afară, sigur că ei se vor îndrepta în instanță și riscăm să plătim despăgubiri sau prejudicii de milioane de lei.

ADVERTISING

Sigur că în raport cu suma reținută de Comisia Europeană, care înseamnă undeva la 200 și ceva de milioane, spre 300 de milioane de euro, statul român își poate asuma astfel de cheltuieli, să reia aceste selecții".

În context, el vede două soluții pentru a rezolva problemele care au dus la suspendarea parțială a plăților din PNRR.

„Fie o înțelegere amiabilă cu fiecare membru al acestor consilii în parte, fie o soluție în Guvern, un proiect de OUG sau cel puțin un memorandum de Guvern, care să justifice aceste operațiuni, fie amândouă, adică nu exclud să ne înțelegem amiabil cu cei care înțeleg că jalonul nu a fost respectat și cei care nu înțeleg să avem cadrul legal prin care să constatăm încetarea de drept a mandatelor, fără plata unor daune interese", explică ministrul Energiei.

ADVERTISING

Întrebat de ce nu a rezolvat aceste probleme din jalonul PNRR până acum, Sebastian Burduja a răspuns: „Pentru că abia acum a venit concluzia finală, dacă vreți, sau setul final de concluzii din partea Comisiei Europene.

Noi am avut luni de zile negocieri cu Comisia, încercând să-i explicăm legislația românească, încercând să armonizăm interpretarea noastră a jalonului respectiv cu interpretarea Comisiei, au fost peste 3.000 de pagini trimise la Comisie și discutate pe fiecare companie în parte, pe fiecare membru al Consiliului de Administrație în parte.

ADVERTISING

Sunt discuții extrem de complexe. Până acum, nu am avut clar o evaluare finală din partea CE.

Avem 30 de zile să încercăm să îi convingem de argumentele noastre, pe care cu siguranță le vom aduce la masa discuțiilor".

Comisia Europeană nu se lasă păcălită: Scrisoarea care explică numirile-problemă de la companiile de stat

Comisia Europeană ştie exact problemele din companiile noastre de stat şi le înşiră pe toate în scrisoarea pe care a trimis-o Guvernului prin care suspendă 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR.

Scrisoarea cuprinde toate conflictele de interese și influențele politice prin care au fost numiți șefii companiilor de stat analizate, 17 la număr.

Comisia a găsit probleme în procedurile de selecție a membrilor CA pentru 8 din cele 17: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Oil Terminal, CONPET, Complexul Energetic Oltenia, Electrocentrale Craiova și Midia Green Energy.

Jalonul care cerea această reformă ne-ar fi adus 300 de milioane de euro. Detalii AICI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇