Mutarea saudiților care îl doare pe Putin

Mutarea saudiților care îl doare pe Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Economia de război a Rusiei s-ar putea confrunta cu mari probleme, dacă saudiții vor obţine o scădere a prețurilor petrolului.

O mișcare a Arabiei Saudite care caută să câștige o mai mare cotă de piață va pune în dificultate finanțele Kremlinului, susțin experții citaţi de Politico.

Moscova va rămâne cu mai puţine fonduri pentru război, dacă Arabia Saudită își va îndeplini planurile de creștere a producției de țiței pentru a-și proteja propria poziție de pion mondial al petrolului.

Riadul este din ce în ce mai frustrat de refuzul altor state petroliere de a se coordona în ceea ce privește reducerea ofertei de pe piaţă, pentru a crește prețul petrolului la aproximativ 100 de dolari pe baril (de la 70 de dolari cât e acum).

Aşa că Arabia Saudită este acum pregătită să întoarcă jocul în favoarea sa, exportând mult mai mult petrol, pentru a acapara o mai mare cotă de piață și din profituri, chiar dacă prețurile scad.

ADVERTISING

Această strategie ar putea scădea prețul petrolului la nivel mondial și ar reprezenta o veste proastă pentru președintele rus Vladimir Putin. Petrolul și gazele sunt cea mai importantă sursă de venituri pentru statul rus în ultimul deceniu, reprezentând până la jumătate din bugetul țării.

Mihail Krutihin, analist rus pe energie care locuieşte în Norvegia, susţine că această mișcare a Arabiei Saudite reprezintă „un risc enorm” pentru bugetul de stat al Moscovei, din cauza dependenței sale copleșitoare de veniturile din petrol.

„Deci trebuie să stăm liniştiţi acum și să așteptăm. Să ne luăm popcorn”, a spus el.

Arabia Saudită „înțelege perfect că companiile rusești nu-i respectă cererea referitoare la reducerea producției, așa că își face propriile planuri”, a adăugat expertul.

Alexandra Prokopenko, economist de la Carnegie Endowment for International Peace, are aceeaşi părere - miza este foarte importantă pentru Kremlin. „La preţurile actuale, o scădere cu 20 de dolari a prețului petrolului ar duce la o scădere de 1,8 trilioane de ruble (20 de miliarde de dolari) a veniturilor. Asta echivalează cu aproximativ 1% din PIB-ul Rusiei”, a explicat ea.

ADVERTISING

„Guvernul rus s-ar confrunta fie cu reducerea cheltuielilor – puțin probabil în timpul unui război - sau acceptarea presiunii inflaționiste și a ratelor dobânzilor înăbușitor de ridicate”, adaugă ea.

Financial Times scria săptămâna trecută că Arabia Saudită ar putea renunţa la ambiția sa de a limita oferta de țiței pentru a împinge prețurile la aproximativ 100 de dolari pe baril.

Experții de pe piața petrolului nu au nicio îndoială că Arabia Saudită are capacitatea necesară de producție și export, pentru a-şi schimba tactica și a domina piața prin volum.

„Economia globală este destul de lentă, iar cererea de petrol nu este atât de mare pe cât și-ar dori saudiții. Unii producători, inclusiv Rusia, își depășesc în mod constant cotele, așa că prețurile nu sunt nici măcar aproape de 100 de dolari pe baril, iar saudiții își pierd răbdarea. Aceasta ar fi o modalitate prin care saudiții ar putea avertiza piața că vor acționa”, a declarat Ajay Parmar, director de analiză a piețelor petroliere la firma ICIS.

ADVERTISING

„Mesajul este: Hei, băieți, ori ne susţineţi ori veți câștiga cu toții mai puțin, pentru că vom alege cota de piață în favoarea prețului ridicat, iar dacă există o țară din lume care are capacitatea de a face asta, ea este Arabia Saudită”, a adăugat Parmar.

Rusia, împreună cu țări precum Kazahstan și Irak, a fost acuzată că transportă mai mult petrol decât s-a convenit în cadrul OPEC+, grupul de state producătoare de petrol care lucrează pentru a controla oferta și prețul global.

Moscova și-a depășit constant cota, care este în prezent de 8,98 milioane de barili pe zi, în ciuda faptului că a promis în repetate rânduri că va reduce producția în conformitate cu obiectivul de creştere a preţului.

Profiturile Rusiei din petrol şi gaze au crescut cu 41% numai în prima jumătate a acestui an, potrivit Ministerului de Finanțe al Moscovei, în ciuda sancțiunilor occidentale.

Președintele Vladimir Putin a promis că va continua să pompeze petrol pentru a susține economia țării.

„Toată lumea are dificultăți și noi le avem pe ale noastre, dar Rusia continuă să fie unul dintre participanții de frunte pe piața globală a energiei”, a spus el, într-un discurs ţinut la un forum energetic de săptămâna trecută.

În plus, agenţia TASS a raportat joi că Rusia are în vedere o nouă strategie pentru a menține producția de petrol la 540 de milioane de tone pe an până în 2050 - o sfidare clară a eforturilor de a reduce extracția pentru a ajuta la combaterea schimbărilor climatice.

Rusia are o „flotă din umbră” de nave prin care îşi exportă țițeiul, încălcând plafonul de preţ (60 de dolari pe baril) impus de țările G7. Eludarea restricțiilor a adus Kremlinului aproape 25 de miliarde de dolari de la începutul invaziei.

O lacună permite intermediarilor din țări precum Turcia, China și India să rafineze petrolul rusesc în benzină și motorină înainte de a-l vinde mai departe – scutiți de sancțiuni.

Potrivit unui raport văzut de Politico, țările occidentale au cheltuit 2 miliarde de dolari pe acest combustibil în prima jumătate a anului 2024, aducând statului rus suficiente venituri pentru a recruta încă 6.200 de soldați pe lună pentru a lupta în Ucraina.

Totuși, chiar dacă Arabia Saudită face mișcarea preconizată, Rusia, chiar şi lipsită de cash, nu va da înapoi în războiul său împotriva Ucrainei. „Semnele de dezechilibre în economie sunt în creștere, dar Rusia va putea în continuare să finanțeze războiul pentru o perioadă de timp. Războiul nu se va termina pentru că Rusia rămâne fără bani”, crede Heli Simola, cercetător la Banca Finlandei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇