Ministrul Energiei îndeamnă românii "să nu plătească facturi greșite". Analist economic: Ar fi haos

Ministrul Energiei îndeamnă românii "să nu plătească facturi greșite". Analist economic: Ar fi haos

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, le recomandă românilor care au primit facturi la curent şi gaze inexplicabil de mari să nu le plătească. Asta ar crea un haos în sistem, susţine însă analistul economic Mircea Coşea.

Ministrul Energiei îi sfătuiește pe români să nu plătească acele facturi care au erori de calcul şi vin cu sume inexplicabil de mari. 

"Prețul pentru energie electrică și gaz natural este protejat pentru populație la nivelul anului trecut. În mod normal, pe consumuri normale, facturile nu ar trebuie să fie mai mari faţă de acum un an sau acum doi ani de zile.

ADVERTISING

De aceea, am plafonat la 68 de bani pentru primii 100 KWh, la 80 de bani primii 255 de KWh.

Aproape 90% din populație are un preț foarte bun la electricitate și la gaz. Nu există plafon ca anul trecut și prețul este de 31 de bani indiferent de plafon.

Pot să existe cazuri de greșeli de citire, factura eronată. Oamenii să nu plătească facturi greșite.

Îți dai seama în funcție de cum ai plătit înainte şi te îndrepți la furnizor și apoi la ANRE", a declarat Virgil Popescu, la Antena3. 

Mircea Coşea: Ne jucăm cu cuvintele fără niciun fel de substanță

Auzind acest sfat al ministrului, analistul economic Mircea Coşea a spus că ne expunem la nişte riscuri dacă facem ce zice Popescu.

ADVERTISING

"E din ce în ce mai interesant ceea ce spune domnul ministru, pentru că ne jucăm cu cuvintele fără niciun fel de substanță.

Dumnealui îşi dă seama ce înseamnă neplata facturilor? Vă daţi seama că putem să intrăm într-un blocaj.

Îşi dă seama că neplata facturilor nu aduce lichiditate la furnizori și la producători, că băncile nu mai dau credite pentru asta. Cum se poate să nu plătești, mai ales că au și un regim obligatoriu?

Poate să vină să îţi ia ceva din casă dacă nu plătești. Astea sunt niște sfaturi ca cele pe care le-a mai dat și anume că trebuie să ne îmbrăcăm cu blugi ca să nu ne fie frig la iarnă.

ADVERTISING

Deci, în momentul de față, din punctul meu de vedere, nu există nicio soluționare din punctul de vedere al situației cetățeanului, dar și al economiei.

Înseamnă că nu există niciun fel de dorinţă din partea Guvernului ca să rezolve situația prin menținerea la acest nivel de haos în legătură cu modul cum se pot plăti facturile.

Sunt 13 moduri (combinații de prețuri la energie electrică - n.red.), unul mai aberant decât altul, care menținesursa de finanțare a bugetului", a explicat profesorul Mircea Coşea, tot pentru sursa citată. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇