Există riscul unei recesiuni în România, pentru că țara noastră nu este într-o „oază în care să fie ferită” de astfel de probleme, atrage atenția ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.
El a subliniat că situația a devenit și mai complicată odată cu debutul războiului din Ucraina. Sunt tot felul de crize, afirmă ministrul, plecând de la energie, combustibil, alimente sau întreruperi la lanțuri de aprovizionare.
„Am spus asta de nenumărate ori. Situația e complicată încă de la preluarea mandatului actualului guvern. Era complicată și înainte, a devenit mai complicată mai ales din februarie când a apărut și conflictul din Ucraina. Sunt tot felul de presiuni, putem să le numim crize, plecând de la energie, combustibil, alimente, întreruperi la lanțuri de aprovizionare.
Există riscuri, nu suntem într-o oază în care suntem feriți de riscuri recesioniste. Dar ele sunt anticipate pas cu pas, pentru că trebuie să te uiți cum funcționează anumiți indicatori precum producția industrială care este în scădere. Asta îți arată că vei avea o dificultate și trebuie să iei măsuri pentru revigorarea acelei zone”, a declarat Adrian Câciu la finalul ședinței de guvern de joi.
Ministrul de Finanțe i-a criticat însă pe analiștii economici care prezintă „scene apocaliptice”, afirmând că i-ar plăcea să fie mai cumpătați în aprecieri.
„Riscuri de gen recesionist sunt, după cum ați văzut Germania e deja într-o zonă de cvasi-stagnare. Mi-ar plăcea totuși ca și analiștii economici de la noi să fie puțin mai cumpătați în aprecieri, prezentând scene apocaliptice, pentru că nu era cazul ca să anunțăm o stagnare pe trimestrul 2.
Da, există presiuni de încetinire economică pe care le avem în vedere. Tocmai de aceea vrem să recuperăm întârzierile pe zona de investiții. Acea zonă ne poate aduce într-un perimetru de echilibru și de ținere sub control a unor situații”, a mai spus Adrian Câciu.
Ministrul a subliniat că acesta a fost motivul pentru care a suplimentat cu 1 miliard de lei bugetul pentru investiții private la prima rectificare din acest an.
În acest sens, Câciu a fost întrebat de ce nu respectă Guvernul ținta de alocare a 7% din PIB pentru investiții, așa cum prevede programul de guvernare, ci doar 6,8% din PIB.
„Sperăm ca la a doua rectificare din acest an să putem ajunge la 7% din PIB pentru investiții. Este o chestiune de cumpătare. Prinderea aritmetic, sau scriptic, sau propagandistic a unor bani în buget pentru investiții care nu se realizează și apoi să vii să tai, nu ne ajută. Important e să recuperăm întârzierile”, a fost răspunsul ministrului.
Puteți vedea declarațiile la minutul 18.36: